Украинският президент Володимир Зеленски настоя пред ООН за "справедливо наказание" срещу Русия, осъди категорично нахлуването на руски войски в страната му и призова за създаването на специален трибунал, предаде агенция Франс прес, цитирана от БТА.

"Срещу Украйна беше извършено престъпление и ние настояваме за справедливо наказание" срещу Русия, заяви Зеленски във видеообръщение към Общото събрание на ООН. Тъй като не успя да отиде в Ню Йорк, Зеленски получи извънредно разрешение от държавите членки на ООН да говори пред събранието във видеоизявление.

В своята реч, завършила с бурните овации на присъстващите в залата, Зеленски отправи яростна критика към Русия заради агресията й срещу Украйна.

"Няма да допуснем този обект да надделее над нас", заяви той и призова за създаване на специален трибунал, който да съди Русия "за престъпната й агресия" срещу държавата му.

Зеленски използва думата "наказание" в речта си поне 15 пъти, отбелязва АФП.

Снимка: БТА/АП

Украинският президент призова също за създаване на фонд за компенсация на Украйна и заяви, че Русия трябва да бъде лишена от правото на вето в Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: БТА/АП

По-рано на форума американският президент Джо Байдън обвини Русия, че "най-безсрамно е нарушила" принципите на ООН.

Снимка: БТА/АП

В същото време главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни заяви, че руснаците, които ще отидат да се бият в Украйна, включително мобилизираните след указа на руския президент Владимир Путин, ще бъдат унищожени.

"Ще унищожим всички, които идват на нашата територия с оръжие в ръце - независимо дали доброволно или чрез мобилизация", написа Залужни вчера във Фейсбук.

Главнокомандващият украинската армия рядко прави изявления за медиите, отбелязва АФП.