Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави днес Украйна за постигнатите в последно време успехи във войната с Русия. Тя даде съвместна пресконференция с украинския президент Володимир Зеленски в Киев, като го прегърна за снимка, предаде ДПА.

"Зная, че е необходима консолидация на усилията, но все пак съм впечатлена да видя смелостта на украинските въоръжени сили", заяви тя. "Техните успехи повдигат духа, бих казала, не само на украинския народ, но също и на всичките ви приятели", каза Фон дер Лайен.

"Процесът за присъединяване към Европейския съюз е в пълен ход. Впечатлена съм да видя скоростта, решимостта и прецизността, с която напредваме", каза председателката на Европейската комисия, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен, която пристигна в Киев вчера за среща със Зеленски, добави, че Европейският съюз трябва да направи всичко по силите си, за да гарантира, че ще има "повече бизнес и повече приходи" за Украйна. Тя каза, че ЕС ще предостави на Киев 100 млн. евро за възстановяване на училищата в страната.

 

Снимка: АР/БТА

Зеленски каза на пресконференцията, че системите за противовъздушна отбрана са приоритет за страната му в опитите ѝ да защити градовете си от руски въздушни удари.

Той добави, че все още не е получил положителен отговор от страна на Израел за възможна доставка на системи за противовъздушна отбрана. Зеленски каза, че подобни системи, обещани по-рано от Германия и САЩ, все още не са пристигнали в Украйна.

Друг приоритет за Украйна е интеграцията в единния пазар на ЕС, където стоките, услугите и капиталите могат да се движат свободно между държавите, каза още украинският президент.

"Приоритетен въпрос за нас е интеграцията на Украйна в единния пазар на ЕС, тъй като сме поели по пътя към получаване на статут на държава членка на ЕС", допълни Зеленски.

Жозеп Борел: Европейците са склонни да спрат помощта за Украйна

"Част от европейците са склонни да спрат да помагат на Украйна", заяви дипломацият №1 на ЕС Жозеп Борел в интервю за испанския вестник "Ел Мундо".

"Изкушението да се оттегли подкрепата за Украйна е налице в част от европейското общество. Те искат да сложат край на конфликта, защото не могат да понесат последствията и растящите цени. Трябва да се борим с този начин на мислене", каза Борел.

Дипломатът заяви, че сега не е моментът за слабост, и призова за подкрепа на Киев. "Не искам продължение на конфликта, но е ясно, че той ще бъде спечелен на бойното поле, дипломацията е в задънена улица", заключи Борел.

Върховният представител на ЕС за външната политика приветства новините, идващи от фронта, но призовава към предпазливост и предупреди, че "Русия няма да се откаже".