Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските въоръжени сили, че масово са прибягвали до мъчения в доскоро окупираната от тях част от Харковска област, предадоха Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

В традиционното си вечерно видеообръщение той каза, че в североизточния украински регион, граничещ с Русия, вече са открити най-малко 10 места за изтезания.

"Изтезанията бяха широко разпространена практика в окупираната територия", заяви Зеленски. Той нарече руските военни, избягали преди седмица на фона на украинската контраофанзива, "рашисти" (б. ред.: руски фашисти) и сравни поведението им с това на нацистите по време на Втората световна война.

Подобно на нацистите, руснаците ще бъдат държани отговорни за действията си в съда, обеща украинският президент. Той се зарече да бъде установена самоличността на всички мъчители.

Окупаторите изоставиха при бягството си оборудване за изтезания, каза Зеленски.

Украинските власти публикуваха снимки на предполагаеми места и оборудване за мъчения, отбелязва ДПА.

Доказателства за изтезания бяха открити в масовия гроб в гора близо до наскоро освободения град Изюм, заяви украинският президент. Той добави, че работата по ексхумация на тела е продължила и вчера.

В петък украинските власти обявиха, че са намерили в масовия гроб труповете на 450 цивилни със следи от насилствена смърт и мъчения. Новината предизвика острата реакция на Запада, като чешкият министър на външните работи Ян Липавски, чиято страна е ротационен председател на Съвета на ЕС, призова за "бързото създаване на специален международен трибунал". Русия отрича твърденията на Украйна.

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец междувременно предположи, че "вероятно повече от 1000 украински граждани (са били) измъчвани и убити в (наскоро) освободените територии".

Същевременно назначените от Русия окупационни власти в Херсонска област, Южна Украйна, съобщиха за сражение в центъра на град Херсон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"По информация на правоохранителните органи, няма жертви сред военнослужещите и мирните жители. Не са регистрирани значителни материални щети в града и за неговите жители", написа т. нар. военно-гражданска администрация на Херсонска област в своя канал в Телеграм. Тя увери, че "територията на град Херсон и областта е контролирана напълно от въоръжените сили и правоохранителните органи на Руската федерация".

Снощи на булевард "Ушаков" в центъра на Херсон била чута стрелба от автоматично оръжие. По-късно станало ясно, че руските сили за сигурност са неутрализирали група въоръжени лица, оказващи съпротива.

В града отекнали и няколко експлозии. Предполага се, че се е задействала руската система за противоракетна отбрана, посочва ТАСС.

УНИАН също съобщи за улични боеве и чута стрелба в Херсон. Според украинската агенция, която цитира местни източници, е възможно да става въпрос за сблъсъци между групи руски военни.

Тези информации не са потвърдени по независим път.

От вечерта на 28 август въоръжените сили на Украйна подлагат на обстрел няколко населени пункта в Херсонска област, отбелязва ТАСС. Разрушени бяха училища и социална инфраструктура, а жилищни сгради са понесли щети.

Четирима души бяха убити, а 12 - ранени, при обстрел в центъра на Херсон в петък.

Русия окупира в началото на инвазията си в Украйна южната област, която граничи с анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров.