Президентът на Украйна Володимир Зеленски не вярва, че Москва ще използва ядрени оръжия във войната в Украйна. Това заяви той в интервю за германската телевизия "Билд", цитирано от световните агенции и БТА.

"Не вярвам, че тези оръжия ще бъдат използвани. Не вярвам, че светът ще го остави да направи това", каза Зеленски, визирайки Путин и говорейки чрез преводач. В телевизионно обръщение по-рано днес руският президент обяви мобилизирането на 300 000 резервисти в Русия в подкрепа на руската кампания в Украйна и заплаши Запада с използване на ядрено оръжие.

"Утре Путин ще може да каже: "Ние искаме и част от Полша освен Украйна, иначе ние ще използваме ядрени оръжия", заяви Зеленски и призова светът да не прави компромиси с подобни заплахи.

По думите му, Украйна ще продължи офанзивата, докато украинските територии, окупирани сега от руските сили, не бъдат освободени.

Относно частичната мобилизация на резервистите в Русия украинският лидер каза: "Путин иска да удави Украйна в кръв, в това число и кръвта на собствените си военни. Той има нужда от една армия от няколко милиона души, които да дойдат при нас, защото той вижда, че една голяма част от онези, които идват тук, дезертират".

Според Зеленски решението на руския държавен глава да мобилизира частично резервистите, за да засили силите си в Украйна, е знак, че Москва има проблеми.

"Ние знаем вече, че той мобилизира кадетите, едни момчета, които не можеха да се бият. Те не можеха дори да завършат обучението си", каза още президентът на Украйна.

В интервюто държавният глава каза още, че никой не знае кога ще приключи войната. Той заяви, че евентуални разговори с Владимир Путин за край на войната в Украйна може да има само ако руският президент изтегли силите си от украинска територия. По думите на Зеленски, Украйна не може да влияе по въпроса кога ще приключи управлението на Путин в Русия, но Киев иска да говори с Москва от позицията на силния.

 Китай призова за "прекратяване на огъня"

Пекин призова за "прекратяване на огъня" в Украйна "посредством диалог", след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация, съобщи Франс прес.

"Суверенитетът и териториалната цялост на всички държави трябва бъдат спазвани, целите и принципите на Устава на ООН трябва да се следват, легитимните притеснения за сигурността на всички страни трябва да бъдат взимани под внимание и всички подходящи усилия за мирно решаване на кризите трябва да се подкрепят", каза на пресконференция Ван Вънбин, говорител на китайското министерство на външните работи.

"Призоваваме страните в конфликта към прекратяване на огъня чрез диалог и консултации, както и да намерят решение, което урежда всички легитимни притеснения за сигурността на страните възможно най-скоро", заяви Ван. Той добави, че "Китай призовава всички страни в конфликта да изгладят различията си по правилния начин - чрез диалог и консултации, и е готов да работи с международната общност, за да продължи да упражнява конструктивната си роля за деескалация на ситуацията".

Снимка: БТА/AP

 Генералният секретар на НАТО разкритикува "опасната ядрена риторика" на Путин

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разкритикува руския президент Владимир Путин, който заяви днес, че е готов да използва срещу Запада всички средства в своя арсенал.

"Това е опасна ядрена риторика", заяви Столтенберг в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. В същото време той отбеляза, че това "не е нещо ново, (Путин) вече го е правил многократно". "Ще запазим спокойствие и ще продължим да подкрепяме Украйна", обеща генералният секретар на НАТО.

В интервю за Ройтерс Столтенберг каза, че първата мобилизация на Русия след Втората световна война не е изненада, но ще доведе до ескалация на конфликта, започнал с руското нашествие на 24 февруари.

Според генералния секретар на НАТО действията на руския президент показват "че войната не върви според плановете му". Ясно е, че Путин е направил "голяма грешка в сметките", добави Столтенберг.

Руският президент свика 300 000 резервисти да се бият в Украйна и подкрепи план за анексиране на части от страната, като намекна пред Запада, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия.

"Ще се погрижим в Москва да разбират правилно как точно ще реагираме. Разбира се, зависи от това каква е ситуацията и какви оръжия може да използват. Най-важното е да предотвратим това да се случи и това е причината, поради която бяхме толкова ясни в комуникацията си с Русия що се отнася до безпрецедентните последици", подчерта генералният секретар на НАТО, визирайки евентуално използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Снимка: БТА/AP

Руските въоръжени сили дадоха много жертви и отбелязват неуспехи на бойното поле в Украйна. При украинската контраофанзива този месец те бяха прогонени от райони, които бяха превзели в североизточната част на страната.