Властите в Турция наложиха ограничителни мерки при традиционното масово изпращане на донаборниците в казармата. Войнишката повинност в Турция е задължителна и по принцип новият набор отива в казармата през летните месеци. Обичайно изпращанията на войниците протичат с много гости, музика и веселби.

На фона на големия брой инфектирани с коронавирус ежедневно обаче в Истанбул, Анкара, Кайсери, Кахраманмараш и Хатай по препоръка на специализирания Научен съвет бяха забранени масовите изпращания на младежите в казармата.

Само роднините от първа степен по права линия и по съребрена линия ще могат да изпращат младежите от автогарите или от гарите. Забраняват се веселбите, конвоите с коли, събирането на близки и гости на открити и закрити места, а родителите и младежите ще подписват декларации,

че се задължават да спазват мерките във връзка с коронавируса, както и че на изпращането няма да присъстват никакви други близки или познати.

Екипи ще следят за спазването на препоръките, а при нарушения ще се налагат глоби, се посочва в наредбата на валийството /областната управа/ в Истанбул.

Днешният ден в Турция се предвижда да премине под знака на повсеместни проверки за спазване на мерките срещу коронавируса в цялата страна. По разпореждане на министерството на вътрешните работи, разпратено до местните власти във всичките 81 окръга на страната, се посочва, че на проверка ще бъдат подложени работни места, офиси, спортни зали, магазинната мрежа, обслужващата сфера, кафенета, ресторанти, плажове, паркове, градини. Тези обекти бяха отворени в рамките на процеса на нормализиране на живота от 1 юни след прекратяването на строгите ограничителни мерки във връзка с Ковид-19.

Критериите, които са включени в проверките, са хигиена, дезинфекция, носене на защитни маски, спазване на социална и физическа дистанция.

В екипите по проверките ще участват представители на различните сектори, на обществени институции, на местната администрация, както и на силите по сигурността.