Германската постоянна комисия по ваксинации в института по вирусология "Робърт Кох" препоръча ваксината на "Астра Зенека" да се поставя само на хора от 18 до 65 години, съобщиха световните информационни агенции.

Причината за препоръката е, че комисията няма данни от производителя за това каква имунна реакция предизвиква ваксината у хора над 65-годишна възраст.

Препоръката не означава, че ваксината вече може да се използва. За това е необходимо разрешение от Европейската агенция по лекарствата, което се очаква утре.

"Астра Зенека" отрече в понеделник ваксината й срещу Ковид-19 да не е много ефикасна за хората над 65 години, след такива публикации в германски издания.

Германското министерство на здравеопазването посочи, че от 341 души, ваксинирани в групата над 65 години, само един се е заразил с новия коронавирус. Това означава, че препоръката на експертната комисия не се основава на статистически значими данни.

Главният изпълнителен директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио каза, че компанията има по-малко данни за възрастните от останалите производители на ваксини, защото ваксинацията им е започнала по-късно.

В същото време Националната здравна служба на Англия обяви, че ваксината на "Астра Зенека" осигурява насърчителен имунен отговор у възрастните хора, дори и данните за точното ниво на защита да са оскъдни.

Това идва веднага, след като Германия препоръча тя да бъде поставяна само на хора от 18 до 65 години, предаде Ройтерс.

"И двете ваксини - както на "Астра Зенека", така и на "Пфайзер"/"Бионтех" са безопасни и осигуряват високо ниво на защита срещу COVID-19, особено срещу тежка форма на болестта", заяви Мери Рамзи, ръководител по имунизациите, след германската препоръка.

"Има твърде малко случаи на възрастни хора в изпитанията на "Астра Зенека", за да бъдат наблюдавани точните нива на защита в тази група. Данните за имунната реакция обаче бяха много насърчителни", добави тя.