"Ние съжаляваме за тези спорове", каза Столтенберг в интервю за АФП, цитирано от БТА.

Той припомни, че сътрудничеството с Анкара е "решаващо" в борбата срещу джихадистките групировки в Ирак и Сирия. САЩ и Турция са съюзници, които работят заедно по толкова различни начини в НАТО, че аз бих искал да видя тези спорове решени, добави той.

"Призовавам САЩ и Турция да седнат заедно и да намерят решения колкото е възможно по-скоро. Това е важно за всички 29 членки на НАТО, да можем да работим тясно заедно, особено в този район, защото Турция е от основна важност за нашата борба срещу тероризма, за международната коалиция, воюваща срещу "Ислямска държава". НАТО има бази, инфраструктури в Турция, които са решаващи" в това отношение", припомни Столтенберг.

САЩ и Турция представляват съответно първата и втората по големина армия в алианса, но отношенията им са белязани от редица сериозни разногласия, припомня АФП. Анкара упреква Вашингтон, че подкрепя кюрдските милиции в Сирия и иска САЩ да екстрадират ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван от турските власти за организиране на опита за преврат през юли 2016 г.

Като реакция на обвинението в "шпионаж" на турски служител в американското консулство в Истанбул, американското посолство в Анкара обяви в неделя, че временно спира всички неимиграционни визови услуги.Това бе последвано от реципрочна стъпка от турска страна.