Задържането на служител на американското генерално консулство в Истанбул стана повод за дипломатически скандал, в резултат на който и двете страни временно спряха всички издаването на неимиграционни визи.

Първият арест бе на 4 октомври, когато бе задържан Метин Топуз, служител в генералното консулство на САЩ по обвинение в нарушаване на конституцията, опит за сваляне на турското правителство и нерегламентирани контакти с намиращия се в САЩ и считан за организотор на неуспешния метеж през юли 2016 г. ислямския духовник Фетхуллах Гюлен.

Не е посочена конкретна причина за втория арест.

Напрежението между САЩ и Турция се покачва заради американската подкрепа за кюрдските Сили за защита на народа (СЗН) в Сирия, които са смятани от Анкара за продължение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Турция също така настоява САЩ да екстрадират ислямския духовник Фетхуллах Гюлен.

Анкара отрича за втори арест

Турският министър на правосъдието Абдюлхамит Гюл отрече да има нова заповед за задържане на още един служител в генералното консулство на САЩ, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Министърът каза още, че се надява Съединените щати да преразгледат решението си да спрат повечето от визовите си услуги за турски граждани след ареста на служителя от консулството.

Той добави същевременно, че решението за това дали съдебните процедури по отношение на задържания служител на консулството ще продължат следва да бъде взето от турското правосъдие.