Урсула фон дер Лайен, която европейските лидери избраха за кандидат за председател на Европейската комисия, каза, че ще подаде оставка като министър на отбраната на Германия в сряда, на 17 юли, предадоха световните агенции.

"Утре аз ще поискам Европейският парламент да ми гласува доверие. Независимо от изхода от вота, аз ще подам оставка като министър на обраната, за да служа с всички сили на Европа", каза Фон дер Лайен в Туитър.

Консерваторката от партията на Ангела Меркел каза, че е благодарна за годините на работа като министър на отбраната, които е споделила с германските въоръжени сили. Фон дер Лайен оглави германското министерство на отбраната през 2013 г.

По-рано днес Урсула фон дер Лайен представи виждането си за бъдещето на ЕС в изложение от 8 страници.

Изходът от утрешния вот е несигурен. Много политически групи са разделени относно номинацията на Фон дер Лайен. Тя ще трябва да спечели най-малко 374 гласа в 747-местния ЕП. Засега е сигурно, че тя ще има подкрепата на всички 182 членове на консервативната Европейска народна партия.

По повод заявеното от министърката намерение да подаде оставка, германският канцлер Ангела Меркел каза, че уважава решението на Фон дер Лайен и добави, че е ясно, че "тя навлиза в нова фаза", предаде Ройтерс.