Доставка на ваксина срещу Covid-19, произведена в Китай, пристигна тази сутрин в Унгария, с което тя стана първата членка на ЕС, получила китайска ваксина, предаде Асошиейтед прес.

Самолет с 550 000 дози от ваксината, произведена от държавната китайска компания "Синофарм", се приземи в Будапеща с полет от Пекин. Доставката е достатъчна за ваксиниране на 275 000 души с препарата, който се прилага на две дози, обяви на пресконференция представител на департамента по епидемиология в националния център по обществено здравеопазване.

През следващите 4 месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на "Синофарм". Будапеща търсеше начини да закупи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки, като изтъква, че забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.

Снимка: БТА/AP

Ваксината на "Синофарм", за която разработчикът й казва, че има близо 80 на сто ефективност, вече се използва в Сърбия, където около половин милион етнически унгарци вече са ваксинирани.

Унгария договори също закупуването на 2 милиона дози от руската ваксина "Спутник V". Миналата седмица тя започна да се използва в Будапеща.

Снимка: БТА/AP