Сваленият от власт Янукович даде показания по делото в Украйна срещу петима бивши командоси от спецчастите, обвинени в убийството на десетки демонстранти по време на събитията на Майдана, като отрече да им е давал заповеди да стрелят по протестиращите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Аз от самото начало бях против кръвопролитието. Не мога да давам такива заповеди", заяви Янукович. Той даде показания пред киевски съд чрез видеовръзка от съдебна зала в южния руски град Ростов на Дон.

Обвинението срещу него е в държавна измяна за това, че се е обърнал към президента на Русия Владимир Путин с писмена молба да разположи руски войници в Украйна.

Янукович каза също, че никога не се е отказвал от идеята за евроинтеграция на страната. "Ние просто отложихме това решение, за да намерим път и да подпишем такъв вариант, който би съответствал на националните интереси на Украйна", посочи той.

Именно отказът от подписване на вече готовото споразумение с ЕС стана повод за избухване на народното недоволство, изляло се на Майдана.

В продължение на три дни през февруари 2014 г. на централния киевски площад загинаха 72-ма демонстранти, повечето от тях застреляни от полицаи или снайперисти. Загинаха и 13 полицаи и командоси от спецотряда "Беркут".

Според Янукович с опита си да разгонят протестиращите на Майдана от "Беркут" са превишили правомощията си.

"Това бе планирана провокация, тъй като по това време студенти на пощада почти нямаше. Тогава просто дойдоха радикалите, ставащото не им хареса и те започнаха да провокират "Беркут", посочи той.

Въоръженият конфликт на Майдана, според него, е бил провокирани от тези, които днес са на власт в Украйна. Именно курсът към разпалване на въоръжен конфликт е попречил да бъде реализирано споразумението, подписано по онова време от властите и представителите на опозицията и "което даваше възможност да се излезе мирно от ситуацията", каза Янукович.

"За съжаление стана така, че отначало тези радикали завзеха властта през нощта на 21 срещу 22 февруари, и в крайна сметка започнаха да се готвят да сломят съпротивата на населението от източните и южните части на страната, което беше недоволно от ставащото в Киев.

И се стигна дотам, че хората от тези региони започнаха да търсят възможност да защитят себе си и семействата си. Така и започна войната. Но войната в Украйна бе започната от сега действащата власт", подчерта Янукович, цитиран от ТАСС.

Според бившия президент приетият набързо от Върховната рада през февруари 2014 г. закон, забраняващ да бъдат съдени участниците в протестите, е блокирал разследването на престъпленията, извършени в дните на "евромайдана". Той смята, че този закон е пряко нарушение на конституцията на Украйна.