Изтеглянето става „организирано и по план“, въпреки опитите на бунтовниците да го възпрепятстват, твърди Семьонченко, цитиран от РИА Новости.

В профила си във Фейсбук той добавя, че "врагът се опитва да пресече пътищата ни и да предотврати изтеглянето на войските".

Вижте снимки >>>

Украинският президент Петро Порошенко отпътува към зоната на силовата операция в Източна Украйна.

"Планираното изтегляне на войските започна тази сутрин, военните излизат с цялото си въоръжение. Заминах за фронта, надвечер ще се върна и ще участвам в насроченото довечера заседание на Съвета за сигурност на Украйна", цитират медиите думи на държавния глава, говорил на киевското летище Бориспол, предаде БТА.

От щаба на украинските сили съобщиха, че "бойната операция" в Дебалцево продължава. Според говорителя Анатолий Стелмах бунтовниците са взривили жп релси и няколко шосета, но правителствените части са се прегрупирали и продължават съпротивата.

Сепаратистите: Предават се

Според пресслужбата на сепаратистите, цитирана от Ройтерс, стотици украински правителствени войници се предават в Дебалцево заедно с оръжията си. Според бунтовниците, до момента няколкостотин души са се предали.

"Войските на украинските въоръжени сили са демотивирани, командирите си тръгват, а мобилната връзка е невъзможна, защото комуникационната кула беше взривена“, заявиха опълченците, цитирани от Газета.Ру и "Фокус".

Зам.-командирът на донецките сепаратисти Едуард Басурин в Дебалцево пък съобщи, че в т. нар. Дебалцевски котел остават блокирани около 3000 украински военни. Той допълни, че бойците на Донецката народна република в Източна Украйна са започнали да изтеглят тежката си артилерия от линията на разграничаване с украинските войски.

"Пет самоходни артилерийски установки калибър 152 милиметра се изтеглят от района на Еленовка в местата на постоянно разполагане", каза Басурин, цитиран от БТА.

В същото време в града е навлязла колона от автобуси, с които да бъдат евакуирани неговите жители.

"Ситуацията е много тежка, там са изпратени и хранителни продукти", посочи ръководителят на администрацията на т.нар. Донецка народна република Максим Лешченко.

ЕС с готовност за мерки

ЕС е готов да предприеме съответните стъпки, ако сраженията в Украйна продължат, както и при нови развития на обстановката в разрез с договореностите от Минск. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини по повод събитията в Дебалцево.

"Действията на подкрепяните от Русия отцепници в този район са в пряко нарушение на прекратяването на огъня. Отцепниците трябва да преустановят военните си действия. Русия и отцепниците трябва незабавно и напълно да приложат решенията от споразумението, подписано в Минск", категорична е Могерини.

Полският външен министър Гжегож Схетина пък призова Запада да наложи нови икономически санкции във връзка със ситуацията в Украйна, предаде ТАСС.

"Най-ефикасното оръжие на свободния свят, на страните от ЕС, на САЩ, Австралия и Канада са санкциите. Ако няма промени в позицията на Русия, примирие, ЕС трябва да разгледа по-строги санкции", заяви той в интервю за Полското радио.

"Котелът" Дебалцево


Стратегическият град Дебалцево през последните седмици е най-горещата точка на фронтовата линия. Вчера украинската армия призна за първи път, че няколко от нейните части са обкръжени в града, където се водиха ожесточени боеве.

По-рано днес американският вицепрезидент Джо Байдън осъди нарушенията на примирието в Украйна, украинският държавен глава Петро Порошенко поиска оръжия, a Владимир Путин призова властите в Киев да не спират украинските войници в Дебалцево да сложат оръжие.

По думите на руския лидер, основната задача към момента остава решаването на проблема с „котела“ Дебалцево.