Според украинската агенция УНИАН правителствените сили контролират железопътната гара и местната полиция в ключовия транспортен възел с население около 25 000 души.

По-рано бунтовниците обявиха, че са превзели почти изцяло Дебалцево.

Съгласно споразумението за прекратяване на огъня, договорено миналата седмица от лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, воюващите страни трябваше да започнат да изтеглят тежкото въоръжение от фронтовата линия днес. Това обаче не се случва. Само лидерът на Луганската народна република (ЛНР) Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението.

"Министърът на отбраната" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Владимир Кононов заяви, че очаква до края на деня сепаратистите да превземат изцяло важния ж.п. възел Дебалцево.

"Мисля, че в течение на максимум няколко денонощия или още днес - все пак надявам се на това - Дебалцево ще бъде изцяло прочистен", каза още той.

По думите му правителствените войници в града са "практически напълно деморализирани", защото са лишени от доставки на храна и боеприпаси.
Кононов добави, че украинските войници не прекратяват съпротивата, въпреки че единственият им избор е да сложат оръжие и да се предадат.

ДНР обяви, че по време на сраженията в Дебалцево са се предали 300 украински войници, съобщи Интерфакс. Сепаратистите очкават този брой вероятно да се увеличава, тъй като военните действия в града продължават. 

Бунтовниците използват миномети, гранатомети и огнестрелни оръжия, заяви пред агенцията представител на областната милиция.

Военният говорител на Киев Андрей Лисенко обаче опроверга информациите, че украинската армия губи позиции. Според него армията контролира град Логвиново и частично е разблокирала пътя към Дебалцево. 

Военен източник от ДНР е отбелязал, че от самото начало републиката е заявила, че примирието не може да важи за този район. Той е отправил и обвинения за нарушаване на примирието към украинските сили, които според него са обстреляли донецкото летище и град Горловка. 

Войнишки майки и съпруги протестираха в Киев

Около 50 съпруги и майки на войници от 128-а планинска пехотна Задкарпатска бригада блокираха булеварда през сградата на министерството на отбраната в Киев, предаде ТАСС, като се позова на местни медии.

Демонстрантките влязоха в конфликт
с някои шофьори на автомобили, които искаха да преминат по булеварда. Впоследствие при жените дойде лично министърът на отбраната Степан Полторак.

Представители на протестиращите бяха поканени в сградата за преговори, след което акцията им бе прекратена.

Войниците от 128-а бригада са в източния град Дебалцево под обсадата на проруските бунтовници.