В разговор с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън украинският държавен глава Петро Порошенко подчерта, че са необходими незабавни действия за спиране на ескалацията и провала на споразумението от Минск.

Освен това той призова САЩ да приложат на практика предишните си изявления, като предоставят на Украйна допълнителни средства за засилване на отбранителната й способност, се казва в изявление на украинското президентство, цитирано от ТАСС и БТА.

Вижте снимки >>>

Байдън е осъдил факта, че Русия и сепаратистите пречат на наблюдателите на ОССЕ да достигнат стратегическия град Дебалцево, който през последните седмици е най-горещата точка на фронтовата линия.

Вицепрезидентът на САЩ заяви също, че ако Москва продължава да нарушава споразумението от Минск едва три дни след влизане в сила на прекратяването на огъня, "цената, която Русия ще трябва да плати, ще бъде по-тежка", предаде Франс прес.

Порошенко призова Запада за реакция в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.

"Това е цинична атака срещу споразуменията от Минск",
заяви президентът в разговора с Меркел по повод военните действия в Дебалцево.

Той поиска международната общност да реагира твърдо на "коварните действия на сепаратистите и на Русия", гласи съобщението на президентския офис, цитирано от ДПА.

Съветът за сигурност на ООН вчера прие внесената от Русия резолюция в подкрепа на Минск 2 и призова всички страни в конфликта да приложат споразуменията и да прекратят бойните действия.

Западът вече доставя оръжия на Украйна, заяви същевременно президентът на Русия Владимир Путин по време на съвместна пресконференция с премиера на Унгария Виктор Орбан. По думите на руския лидер, основната задача към момента остава решаването на проблема с „котела“ Дебалцево.

"Що се отнася до възможните доставки в Украйна, първо, по наши данни, тези оръжия вече се доставят. И в това няма нищо необичайно. Второ, дълбоко съм убеден, че който и да било и каквито и оръжия да доставя, броят на жертвите, разбира се, ще се увеличи, но резултатът ще е същия както и днес, това е неизбежно“, каза руският президент, цитиран от световните агенции и "Фокус".

Путин призова в Будапеща властите в Киев да не спира украинските войници в Дебалцево да сложат оръжието, след като са били обкръжени от проруските сепаратисти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
"Надявам се, че украинските власти няма да спират украинските войници да сложат оръжие", заяви Путин на съвместна пресконференция в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан.

Украинската армия призна за първи път вчера, че няколко от нейните части са обкръжени в стратегическия град Дебалцево, където се водят ожесточени боеве.

"Този проблем не може да бъде решен по военен път, може само да се постигне съгласие" чрез преговори, подчерта руският президент.
 
Той добави, че мирните споразумения, постигнати в Минск в четвъртък, дават шанс за решаване на конфликта. Това, което се случва в момента в Дебалцево, може да се обясни и беше предвидимо. Украинските части са били обкръжени още преди подписването на споразуменията от Минск, заяви Путин.

Въпреки боевете в този град, ситуацията е повече или по-малко спокойна, смята руският президент.