Задържаният е работил за разузнаването на страна от международната коалиция за борба срещу групировката, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Трите британски ученички - 15-годишната Шамима Бегум, 16-годишната Кадиза Султана и 15-годишната Амира Абазе, пристигнаха в Истанбул от Лондон на 17 февруари със самолет на турския национален авиопревозвач. Няколко дни по-късно британската полиция съобщи, че трите момичета вероятно са преминали в Сирия. Оказа се, че ги е вербувала млада шотландка.

Историята на трите приятелки потресе Великобритания. Семействата им отправиха пореден призив към децата си да се приберат у дома.

Германската полиция е задържала 18-годишен младеж, заподозрян, че се е сражавал на страната на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, съобщиха междувременно прокурори, цитирани от ДПА.

Смята се, че младият мъж, израснал в германската провинция Хесен, е напуснал Германия заедно с още трима души през октомври. Те преминали с кола през Турция, за да се присъединят към джихадистите в Сирия.

Задържаният се опитал да напусне Сирия през Турция четири месеца по-късно, но турските власти го арестували на границата и го депортирали в родната му Германия.

Оглавяваната от САЩ международна коалиция е нанесла от вчера рано сутринта 13 въздушни удара срещу "Ислямска държава", предаде Ройтерс.

Всички нападения са извършени в Ирак. Пет удара са поразили автомобили и багери на групировката до Киркук. При три нападения са били улучени тактически подразделения и автомобил на джихадистите край Фалуджа.