Миграцията, проблемите на вътрешната сигурност и брекзит са във фокуса на неформалната среща на европейските лидери в Залцбург.

Председателят на европейския съвет Доналд Туск призова да спрат взаимните обвинения и агресивната реторика, защото въпреки нея заради охраната по външните граници и сътрудничеството с трети държави мигрантите от 2 милиона през 2015 г. са спаднали на около 100 хиляди тази година.

Всъщност това е по-малко от годините преди да възникне мигрантската криза, посочи той.

Над 60 000 мигранти са пристигнали в Европа от началото на годината

"Не може да се делим на тези които искат до решат проблема с мигрантския натиск и онези, които искат да го използват за политическа изгода. Днес ще поискам подкрепа да се засили сътрудничеството с държавите от Северна Африка", обяви Туск.

Основна тема за неформалната среща на лидерите са преговорите за брекзит. Надеждата за сделка с Великобритания нараства, но времето намалява и затова ще има допълнителна среща в средата на ноември.

Туск смята, че икономическата част на споразумението с Лондон трябва да бъде преработена.

Той заяви още, че ще свика извънредна среща на върха за Брекзит около средата на ноември за финализиране на споразумението с Великобритания, предаде Ройтерс.

На пресконференция преди срещата на върха на 28-те лидери от ЕС в Залцбург по-късно днес Туск каза: "Преговорите за Брекзит навлизат в решителна фаза. Към днешния ден все още са възможни различни сценарии, но бих искал да подчертая, че някои от предложенията на премиера Мей от Чекърс говорят за положителна еволюция в подхода на Обединеното кралство".

Туск заяви, че това се отнася за готовността на Обединеното кралство да работи тясно с ЕС по сигурността и външната политика след Брекзит. Той обаче подчерта, че съдържащите се в стратегията от Чекърс предложения на премиера Тереза Мей за бъдещата ирландска граница и икономическото сътрудничество между съюза и Великобритания "ще трябва да бъдат преработени и по тях да се преговаря още".

"Днес може би има повече надежда, но определено времето намалява все повече и повече", добави Туск. "Трябва да използваме всеки един оставащ ден за преговори. Бих искал финализирането им да стане още тази есен", каза той.