24-ма души, сред които синовете на Чаглаян и Гюлер, а също така бизнесмени и генералният директор на държавната банка "Халкбанк", бяха обвинени и изпратени в предварителния арест в рамките на антикорупционната операция срещу висши политици и служители, близки до кабинета на Реджеп Ердоган.

Икономическият министър Зафер Чаглаян разпространи кратко комюнике, в което заявява, че напуска поста си, за да може окончателно да се изяснят нещата около "тази долна операция, насочена срещу нашето правителство", съобщиха БТА и "Фокус".

"Операцията, започнала на 17 декември, безспорно е отвратителен заговор срещу нашето правителство, нашата партия и нашия народ", заяви Чаглаян.

Няколко часа по-късно, министърът на околната среда Ердоган Байрактар също обяви, че се оттегля от поста си. Той обаче призова министър-председателя да последва примера му, предаде АФП, позовавайки се на частната телевизия NTV.

Оттеглям се и като министър, и като депутат”, посочи Байрактар и подчерта: „Вярвам, че премиерът също трябва да подаде оставка”.

Полицейската операция разклати репутацията на кабинета, оглавяван от Реджеп Тайип Ердоган, чиято партия е на власт от 2007 г., а самият той си бе изградил имиджа на герой в борбата срещу корупцията в Турция, коментира АФП.

Ердоган вече окачестви случая като "заговор" и "мръсен капан", зад който стои според него мощна религиозна общност, целяща да дестабилизира правителството преди наближаващите местни избори през март и президентски - през юни, напомня агенцията.