Лидерът на основната турска опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу е внесъл днес иск в съда, в който обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган във връзки с Фетхуллахистката терористична организация /ФЕТО/ на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г., предаде ТАСС.

"По поръчение на лидера на партията Кълъчдароглу ние подадохме иск срещу Реджеп Тайип Ердоган за 5 куруша /1,5 стотинки/. В подадения от нас иск се казва, че ще докажем връзката му с ФЕТО и ще го накараме да съжалява, че самият той е подал иск /срещу Кълъчдароглу/", написа в Туитър адвокатът на НРП Джелял Челик.

По-рано НРП обвини водената от Ердоган Партия на справедливостта и развитието /ПСР/, че си е затваряла очите и е допуснала привърженици на ФЕТО да заемат високи постове. Според Кълъчдароглу ПСР е прокарвала в парламента закони, подготвени от организацията на Гюлен, и е позволила на лидерите на ФЕТО да се укрият от турското правосъдие в чужбина.

След това обвинение Ердоган поиска по съдебен път Кълъчдароглу да му плати обезщетение за морални щети в размер 500 хиляди турски лири /82 000 долара/.