Британският премиер Риши Сунак и водачът на Лейбъристката партия Киър Стармър влязоха в сблъсък вчера по въпроса как да се даде тласък на британската икономиката, като министър-председателят обвини опозиционната партия, че иска да увеличи данъците, ако спечели властта на изборите на 4 юли, предаде Ройтерс.

На първите телевизионни дебати, само месец преди парламентарните избори, и двамата се придържаха до голяма степен към предизборната си линия - Сунак заяви, че единствено той има план за стимулиране на нищожния икономически растеж във Великобритания, а Стармър заяви, че консерваторите са начело на продължаващ вече 14 години икономически хаос.

В разгорещените дебати (каквито често се наблюдават напоследък във Великобритания, тъй като все повече избиратели се интересуват от политиката), двамата лидери влязоха в спорове относно справянето с кризата с високите разходи за живот, все по-дългия списък от чакащи в общественото здравеопазване и подобряването на образователната система.

Запитан от жена от публиката дали са наясно колко трудно е човек да плаща битовите си сметки, Сунак заяви, че ще намали данъците, докато Стармър обвини премиера мултимилионер, че живее в "друг свят".

Сунак отново си послужи с нападателния лайтмотив на консерваторите, че лейбъристите "ще повишат данъците на всички с 2000 лири" (2550 долара).

"Помнете ми думата, лейбъристите ще вдигнат данъците ви. В ДНК-то им е. Трудът ви, колата ви, пенсията ви и каквото още се сетите, лейбъристите ще го обложат с данък", каза Сунак.

Стармър не отрече обвинението, но по-късно нарече приказките за 2000 паунда "глупости". Лейбъристите многократно са заявявали, че няма да повишават данъка върху доходите или социалноосигурителните вноски, ако дойдат на власт.

"Баща ми работеше във фабрика, беше шлосер, майка ми беше медицинска сестра. Нямахме много пари, докато растях, така че знам колко мъчително е безпокойството, когато пощальонът дойде със сметката - каква ли е тя, ще мога ли да я платя? Не мисля, че премиерът разбира това", каза лидерът на лейбъристите пред аудиторията.

Сунак беше освиркан, след като хвърли вината за набъбващия списък от чакащи в Националната здравна служба върху стачките, и предизвика бурен смях като каза, че броят на чакащите намалява, понеже преди е бил по-голям.

Сунак, чиято кампания все още не успява да съкрати преднината на лейбъристите от около 20 пункта в допитванията, обаче премина в настъпление, повтаряйки тезата, че само неговата партия има план, докато избирателите не знаят какво възнамерява да направи Стармър, ако спечели властта.

Дебатите между двамата се състояха ден след като популистът Найджъл Фараж съобщи, че ще се кандидатира за изборите, с което нанесе сериозен удар на Сунак, тъй като се очаква агитиралият някога за Брекзит Фараж да привлече множество десни избиратели - точно този електорат, за който се борят консерваторите.

Обявявайки началото на кампанията си, Фараж заяви, че ще бъде "трън в очите" на консерваторите, както и на лейбъристите. Пред десетки поддръжници на проява в югоизточна Англия той заяви, че няма да го уплаши това, което говорят за него, или обидите, които сипят по негов адрес, и подчерта, че това само ще го окуражи още повече.

Анкета на YouGov за "Скай нюз" по-късно показа, че британският премиер и водач на Консервативната партия Риши Сунак е спечелил първите телевизионни предизборни дебати с минимална разлика - 51% от запитаните смятат, че Сунак се е представил по-добре от съперника си лейбърист Стармър (49%).