Нидерландската полиция, обяви, че използва водни оръдия в опита си да разпръсне в трети пореден ден екоактивисти, блокирали магистрала, предаде Райтерс, цитирана от БТА. Природозащитниците протестират срещу правителствените субсидии за добива на изкопаеми горива.

Демонстрантите излязоха на главната пътна артерия А12 в Хага по обяд местно време, като възпрепятстваха движението по нея, обяви местната полиция. Нидерландската информационна агенция (АНП) съобщи, че десетки протестиращи са блокирали движението и в двете посоки на магистралата, водеща към сградите на парламента и правителството на Нидерландия.

През уикенда около три хиляди активисти бяха задържани от полицията по време на протестите на магистралата А12 и около нея. В събота близо 10 000 души се включиха в протеста, докато в неделя няколкостотин демонстранти отново блокираха магистралата.

Организацията "Бунтът на изчезващите", по чиято инициатива са протестите, обяви, че ще блокира основната пътна артерия всеки ден, докато нидерландското правителство не спре да използва държавния бюджет за финансиране на нефтената и газова промишленост.