Украинските сили са възвърнали контрола върху няколко крайбрежни сондажни платформи в близост до анексирания през 2014 г. Кримски полуостров, съобщи украинското военно разузнаване (ГУР) днес, предаде Ройтерс.

То отбелязва в приложението "Телеграм", че военните сили на Киев са провели "уникална операция" за възвръщането на притежанието на сондажните платформи, известни като "Бойко тауърс" (прозвището е по името на бившия министър на енергетиката на Украйна Юрий Бойко - бел. ред.).

Украинското военно разузнаване допълва, че въпросните сондажни платформи са били окупирани от Русия през 2015 г. и са използвани за военни цели от Москва от началото на пълномащабното нашествие в Украйна през февруари миналата година.

Русия не е коментирала информацията. Ройтерс прави уговорката, че не е проверил информацията чрез независим източник.

"За Украйна възвръщането на контрола върху е от стратегическа важност и в резултат от това Русия загуби възможността да използва платформите за военни цели", заявиха от ГУР във видео в "Телеграм".

"Русия бе лишена от възможността за пълен контрол върху водите на Черно море и това приближава Украйна до възвръщането на Крим", се добавя в изявлението.

Украинското военно разузнаване отбеляза, че по време на операцията е имало сблъсък между украинските специални сили, които са били в лодки, и руски самолет изтребител, който е бил повреден и е бил принуден да се оттегли.

Освен това от ГУР се се сдобили с "ценни трофеи" като боеприпаси за хеликоптери и радарна система, която може да проследява движението на корабите в Черно море.

Украинското военно разузнаване публикува и кадри от на разузнавачите на "Бойко тауърс".

 

Преди Русия да анексира Кримския полуостров, Украйна добиваше значителен дял от своя природен газ от шелфа (подводната земна маса - бел. ред.) на Черно море, като осигуряваше газ не само за Крим, но и за континенталната си територия.

Украинските войски, които извършват контранастъпление срещу руските окупационни сили, са напреднали на южния фронт през изминалата седмица, като същевременно е имало и придвижване близо до Бахмут на изток, съобщи президентът Володимир Зеленски.

Последните коментари на Зеленски за състоянието на тримесечна контраофанзива изглежда потвърждават оценки от други длъжностни лица за напредък, макар и скромен, в източна и южна посока.