Президентът Доналд Тръмп, подпомаган от своя адвокат Рудолф Джулиани, се е опитвал да открие информация, че Украйна е свързана с намесата в президентските избори в САЩ през 2016 г., пише "Ню Йорк Таймс", цитиран от БТА.

Вестникът посочва, че през последните месеци се трупат сведения за действията на Тръмп и Джулиани в Украйна, но с огласяването на съдържанието на телефонния разговор на Тръмп с новия украински президент Володимир Зеленски и сигнала на разобличителя от средите на администрацията са изникнали нови подробности. Освен документите и разговорите с широк кръг от хора в Украйна и САЩ последните разкрития сочат, че Тръмп и Джулиани са водили нещо като "сенчеста външна политика в Украйна", свързана с три избора - тазгодишните президентски избори в Украйна и президентските избори в САЩ през 2016 и 2020 г., констатира "Ню Йорк таймс".

Въпреки заключенията на разузнавателните агенции на САЩ и на министерството на правосъдието, че Русия е отговорна за намесата в изборите през 2016 г., Тръмп е искал да бъдат намерени доказателства, че намесата е свързана с Украйна и враждебни към него сили там. Вярвал е дори в "съмнителна конспиративна теория", че в Украйна ще бъдат намерени електронните писма на Хилари Клинтън, пише вестникът.

Тъй като политическият пейзаж в Украйна се променя с поражението на президента Петро Порошенко през април и идването на нов човек начело на държавата, подходът на Джулиани и Тръмп подкопава официалната дипломация на САЩ. А сигналите от Тръмп - който отдавна е скептичен дали от стратегическа гледна точка си заслужава да се помага на Украйна срещу Русия - усложняват усилията на новото управление в Киев да укрепи позициите си срещу Москва, смятат авторите на статията.

Те припомнят, че след като през 2014 г. Русия анексира Крим, Тръмп е попитал защо САЩ толкова държат на принципа да се противопоставят на завземането на територия. Тогава Тръмп окачествява като "много конфронтационно" решението на администрацията на Барак Обама да наложи санкции на Русия. А в интервю за "Таймс" през март 2016 г. кандидатът на републиканците казва, че според него единствено САЩ се грижат за останалия свят, с което изразява критиките си към американските съюзници, че не дават своя принос за опазване на демокрацията по света.

Скандалът с Байдън

Украйна трябва да разследва дейността на Хънтър Байдън, заяви бившият украински президент Микола Азаров в интервю за Ройтерс.

Хънтър е син на претендента за кандидат-президентската номинация на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън.

Според Азаров трябва да се изясни дали дейността на Хънтър Байдън в газовата компания Burisma Holdings не нарушава украинските закони. Заеманата от него длъжност е факт и трябва да има разследване, за да може всичко да се изясни, подчерта бившият премиер.

Ролята на сина на Джо Байдън в компанията е във фокуса на общественото внимание, след като Белия дом публикува стенограма, показваща че през юли президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал от украинския си колега Володимир Зеленски да накара прокуратурата да разследва дейността му. Демократите от Камарата на представителите на САЩ водят разследване дали Тръмп е нарушил закона, което може да доведе до импийчмънт на президента.

Говорител на предизборния щаб на Джо Байдън отказа да коментира призива на Азаров.