Специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър подаде оставка, след като бе споменат в жалбата на разобличителя за телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомени източници.

Според разобличителя, който е от разузнавателната общност, Волкър е разговарял с адвоката на Тръмп Руди Джулиани, за да се опита да ограничи вредите от неговите опити да принуди Украйна да разследва Джо Байдън, политически съперник на президента. Текстът на жалбата бе публикуван в четвъртък.

Волкър бе назначен през 2017 г. за специален представител на САЩ за Украйна - пост, който съчетаваше с други ангажименти и за който не получаваше заплащане. Той се опитваше да помогне на украинското правителство да уреди конфликта с подкрепяните от Русия сепаратисти.

По-рано вчера демократите в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, които водят разследване за импийчмънт срещу президента, поискаха от Волкър да даде показания на 3 октомври.

В телефонния си разговор със Зеленски, състоял се на 25 юли, Тръмп го насърчил да разследва Джо Байдън - потенциален свой съперник на президентските избори в САЩ.

Същевременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че полемиката около телефонния разговор между американския президент Доналд Тръмп и украинския му колега Володимир Зеленски е прекомерна, и отрече страната му да е замесена в случая, предаде Ройтерс.

"Това е параноя", каза Лавров на пресконференция в централата на ООН в Ню Йорк по повод твърдението на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси, че Русия стои скандала.

Той призова Съединените щати да не публикуват стенограмите на телефонните разговори на президента Доналд Тръмп с руския му колега Владимир Путин, предаде Франс прес.

"Майка ми, когато ме отгледа, ме научи, че е неуместно да чета писмата на другите, които не са адресирани до мен", каза той.

Руският външен министър разкритикува остро публикуването на стенограмата на разговора Тръмп-Зеленски, като се аргументира, че на такова високо равнище е необходима "известна степен на поверителност".

По-рано, в речта си на годишната сесия на Общото събрание на ООН, Лавров разкритикува остро Запада, предаде Асошиейтед прес.

"За Запада е трудно да приеме, че неговата вековна доминация в световните дела отслабва", заяви руският външен министър. Той обвини "водещите западни страни", че "се опитват да възпрепятстват развитието на един полицентричен свят" и "да наложат на другите стандарти на поведение, основани на тесногръдо западно тълкуване на либерализма".