Катастрофа, дължаща се на неопитност или ловка игра на украинския президент Володимир Зеленски- анализаторите са разделени относно разкритията от телефонния разговор на украинския лидер с американския президент Доналд Тръмп. 

Украински анализатори продължават да коментират скандала, насочвайки вниманието върху онова, което е казал украинският президент по време на него. За критици на Зеленски разговорът е катастрофа и показва неопитността на украинския лидер, но за поддръжниците му той показва как Зеленски е действал ловко с американския си събеседник, отбелязват Франс прес и БТА.

Украинската правозащитничка Ирина Седова критикува "жалкото раболепие" на Зеленски пред един "по-могъщ клоун". Според журналистката Тетяна Висоцка поведението на Зеленски по време на разговора е "срам".

Стенограмата от разговора, публикувана от Вашингтон, изважда наяве асиметрични отношения между Тръмп и Зеленски, които карат мнозина да се запитат щом между приятелски страни разговорите са такива, какви биха били между Зеленски и руския президент Владимир Путин, чиято страна анексира украинския полуостров Крим и подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна, отбелязва Франс прес.

Най-острите критики срещу Зеленски идват от лагера на бившия президент Петро Порошенко, разгромен от Зеленски на президентските избори. Ростислав Павленко, депутат от партията на Порошенко, казва, че разговорът е бил истинска катастрофа и се безпокои от обещанията, направени от Зеленски на Тръмп да назначи главен прокурор, който ще контролира на 100 процента. Порошенко пък написа в Туитър, че става дума за скандал, който ще навреди много на Украйна.

Според поддръжници на Зеленски обаче той знае какво прави. Според блогъра Андрий сега Зеленски помага на Тръмп да спаси имиджа си и в замяна ще получи нещо.

Високопоставен украински представител, пожелал да остане анонимен, вижда проблем единствено в начина, по който Зеленски е критикувал Ангела Меркел и Еманюел Макрон в разговора, а те са двама критично важни за Украйна поддръжници срещу Русия.

Според стенограмата Тръмп обвинява европейците, по-специално Германия, че не правят много за Украйна, на което събеседникът му отвръща, че е съгласен на 1000 процента и споделя, че лично е казвал това на Меркел и на Макрон, визирайки по-специално западните санкции срещу Русия.

В отговор на това говорител на Европейската комисия защити безпрецедентната подкрепиха на Брюксел за Украйна и уточни, че над 15 милиарда евро финансова помощ от ЕС са били пратени на Киев от 2014 г.

След среща с Тръмп в Ню Йорк в сряда вечерта, Зеленски не изрази съжаления по тази част от телефонния разговор.

"Благодарих на европейските лидери за тяхната помощ за Украйна, но им казах истината, защото Северен Поток 2 (руско-германският газопровод, заобикалящ Украйна) е голяма заплаха за нашата енергийна сигурност и означава прогресивно вдигане на санкциите срещу Москва", каза той.

Според политологът Володимир Фезенко скандалът може да има известно въздействие върху отношенията на Зеленски със Запада, но западняците ще вземат предвид липсата на политически опит на украинския лидер и намерението му да се хареса на Тръмп. Според анализатора Анатолий Октисюк украинците не се интересуват от случая, защото са фокусирани икономическите проблеми на страната.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че човекът, който е помогнал на разобличителя, обвинил го в злоупотреба с власт с цел политическа печалба, прилича на шпионин, който е извършил измяна, предаде Асошиейтед прес. Това престъпление е наказуемо със смърт, отбелязва агенцията. Тя се позовава на в. "Лос Анджелис таймс", който се е сдобил и е публикувал запис на коментара на президента.

Изказването президентът направил на събитие от частен характер, на което се срещнал с американски дипломати и техните семейства, в това число и деца и което се е състояло в американската мисия към ООН в Ню Йорк. Тръмп е отбелязал, че разобличителят не е знаел за случая от първа ръка, а е получил информация от друг. "Кой е човекът дал на разобличителя информацията? Защото той наподобява на шпионин. Знаете какво имахме навика да правим навремето, когато бяхме умни, нали? Шпионите и измяната? Ние имахме обичая да действаме малко по-различно от сега?", е казал Тръмп.

Тези думи на Тръмп, изнесени от лосанджелиското издание, накараха трима председатели на комисии в Камарата на представителите, демократите Елиът Енджъл от Ню Йорк, Адам Шиф от Калифорния и Илайджа Къмингс от Мериленд да кажат в съвместно изявление, че "Заплахите за насилие от лидера на нашата страна имат смразяващ ефект за целия разобличителен процес, със сериозни последствия за нашата демокрация и национална сигурност". Тримата са председатели съответно на комисиите по вътрешни дела, разузнаване и контрол в Камарата на представителите на Конгреса.

Същевременно в Туитър вчера Тръмп написа, че най-доброто свидетелство за неговата невинност по случая с породилия скандал телефонен разговор е самото изказване на украинския президент Володимир Зеленски, че той не е упражнявал натиск върху него по време на този разговор, състоял се през юли, допълва ТАСС.

Само за 24 часа откакто във вторник председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси обяви започване на разследване за импийчмънт на президента, предизборната кампания на Тръмп е събрала 5 милиона долара от онлайн донори, предаде Асошиейтед прес. В последващи две дарителски прояви са били събрани още съответно 5 и 3 милиона долара.