Американският президент Доналд Тръмп казал през 2017 г. на руския министър на външните работи Сергей Лавров и на тогавашния посланик Сергей Кисляк, че не е обезпокоен за намеса на Русия в изборите в Съединените щати. Това накарало служители на Белия дом да ограничат достъпа до съдържанието на разговора в Овалния кабинет, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Ройтерс и БТА. Фактът излиза само дни, след като бе разпространена стенограма от телефонен разговор между украинския президент Володимир Зеленски и американския президент. Той разкрива за деликатен опит от страна на Тръмп да бъде възбудено разследване в Украйна срещу евентуалния му конкурент за поста на следващите избори - Джо Байдън. Скандалът, обхванал двата континента доведе до оставки, но и до разследване за импийчмънт на Доналд Тръмп. 

На фона на политическите настроения се появява и информацията за втората стенограма с Лавров. Тя е  била на разположение само на няколко човека, за да не стане публично достояние. "Вашингтон пост" се позовава на бивши служители, запознати със случая.

Белият дом засега не отговаря на запитването на Ройтерс за коментар.

Тази седмица контролираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ започна разследване за импийчмънт срещу Тръмп, след като разобличител разкри, че американският президент е призовал украинския си колега Володимир Зеленски в телефонен разговор през юли страната му да разследва политическия опонент на Тръмп Джо Байдън. Според разобличителя, който е представител на американската разузнавателна общност, стенограмите и на други разговори на президента с чуждестранни лидери са съхранявани на строго поверителна компютърна система в отклонение от обичайната практика. Целта е да бъде защитена информация, която е деликатна по политически причини, а не от съображения за националната сигурност.

Срещата на Тръмп с Лавров и Кисляк през 2017 г. вече стана полемична, след като стана ясно, че американският президент е разкрил на нея строго поверителна информация за планирана операция срещу групировката "Ислямска държава". Що се отнася до изборната намеса, Тръмп казал на руския външен министър и на посланика, че не е обезпокоен за евентуална намеса на Русия в изборите в САЩ, защото Съединените щати били направили същото в други държави, пише "Вашингтон пост".

Според телевизия Си Ен Ен, която също се позовава на добре осведомени източници, е бил ограничен също достъпът до съдържанието на разговори на американския президент с руския му колега Владимир Путин и със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман.

Съветничката в Белия дом Келиан Конуей заяви пред репортери, че процедурите за съхраняване на записите на разговори на Тръмп са били променени още в началото на неговия президентски мандат след изтичането на съдържанието на негови телефонни разговори с мексиканския президент и австралийския премиер.