Товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира край Пирот, в Източна Сърбия. Десетки са интоксикирани в резултат на изтичането на товара, произшествието затвори и важен международен път, съобщиха властите, цитирани от агенциите.

Инцидентът е станал към 17.30 часа в неделя, в участъка от железопътната линия от Пирот до село Станичене, близо до местността Сопоцки хан.

В град Пирот е обявено извънредно положение. Властите наредиха на местните жители да не напускат домовете си. Над 50 души са хоспитализирани, съобщиха сръбските държавни медии. Цялата втора смяна в завода за гуми Tigar Tyres  беше евакуирана и всички работници бяха изпратени по домовете си.

По 30-километровият участък от Бела Паланка до Пирот се усеща силна миризма на амоняк и видимостта е толкова лоша, че сякаш си в тунел без светлини, порталът Pirot Plus Online.

Заради намалената видимост, предизвикана от изтичането на амоняка, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, отбелязва Асошиейтед прес.

Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака.

Амонякът е газ, който при изтичане може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт.