Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че липсата на нови антибиотици застрашава борбата срещу разпространяването на резистентни към лекарствата бактерии, които ежегодно причиняват смъртта на десетки хиляди хора, предаде Франс прес и БТА.

СЗО публикува два нови доклада за липсата на нови антибиотици.

"Никога досега заплахата, свързана с резистентност към антибиотици, не се е нуждаела от толкова спешни мерки - заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. - Провеждат се много инициативи за намаляване на резистентността, но е нужно също страните и фармацевтичната индустрия да се ангажират повече и да осигурят нови лекарства."

Антибиорезистентността, свързана с факта, че някои бактерии стават резистентни към антибиотици, е смятана за заплаха от СЗО, която се опасява, че светът се е насочил към ера, през която инфекции ще започнат отново да сеят смърт.

Около 33 хиляди души в Европа ежегодно умират от инфекции, свързани с резистентност към антибиотици, докато в САЩ смъртните случаи са почти 35 хиляди. "Виждаме, че ефикасните срещу резистентните бактерии антибиотици не достигат - отбеляза експертът Петер Бейер от СЗО. - Това е една от големите заплахи за здравеопазването."