Текущата година е напът да стане една от най-топлите в историята, което би превърнало периода от 2015 до 2019 г. в най-горещите пет години в историята, съобщи Световната метеорологична организация (СМО), цитирана от Ройтерс и БТА.

Прекалено рано е да се каже дали горещата вълна в Европа наистина се дължи на климатичните промени, но тенденцията отговаря на очакванията за екстремални температури, свързани с климатичните промени, подчертава агенцията на ООН.

"Горещите вълни ще станат по-тежки, по-продължителни и по-екстремни, ще започват по-рано и ще приключват по-късно", обясни говорителка на СМО на пресконференция в Женева. "Все още сме в края на юни, но изглежда, че през 2015-2019 г. Земята е напът да отбележи най-горещите пет години", добави тя.

На срещата на Г-20 в Осака се обсъждат формулировките в заключителното комюнике за борба с климатичните промени. САЩ се стремят да бъдат използвани не толкова категорични изрази, а европейските държави се противопоставят на това, съобщават източници на Ройтерс.

Днес във Франция бяха отчетени рекордните 45,1 градуса.

Възможно е рекордът да бъде подобрен отново до края на деня. Предишният рекорд беше 44,1 градуса. Идващият от Сахара горещ въздух може да доведе до повишаване на температурите над 45 градуса, предупреждава метеорологичната служба.

Вчера за пръв път във Франция бе обявен червен код за опасни горещини.

Младеж на 17 години и 93-годишен мъж станаха жертви на горещата вълна в Испания. Те са починали от топлинен удар. В 34 от 50-те испански провинции е обявена повишена готовност поради засилената опасност от пожари.

6500 хектара залесени земи са били унищожени при пожар в каталунската провинция Тарагона, предаде ДПА, цитирайки представител на местната пожарна. Въпреки успешната операция за борба със стихията през нощта, пламъците още не са изцяло под контрол.

Около 400 пожарникари, подкрепяни от хеликоптери и други летателни апарати, се борят с пожара, чиято обща площ достига 20 000 хектара, каза вътрешният министър на Каталуния. Пожарът започна в сряда и вчера се наложи евакуацията на много жилища.

Работата на пожарникарите се усложнява от горещото и сухо време, посочи Давид Борел, началник на каталунската противопожарна служба, цитиран от АФП. Температурите достигат 44 градуса.

Рекордни за месец юни температури бяха отбелязани вчера в голяма част от Европа: 38,9 градуса в Чехия, 38,6 в Германия и 38,2 в Полша.

72-годишен бездомник почина вчера в италианския град Милано. Най-топло е в Северозападна Италия.

Подобни случаи ще се повтарят все по-често със затоплянето на климата, подчерта в Осака френският президент Еманюел Макрон. Той добави, че е необходимо обществото да се адаптира към промените.