Френската метеорологична служба за пръв път обяви днес най-високата, червена степен на предупреждение за опасно горещо време, съобщи ДПА. Тя важи за четири департамента в южната част на страната, включително градовете Марсилия, Ним, Монпелие и Авиньон.

Червената степет е най-високата от трите, които се използват за опасни метеорологични условия и означава, че "има риск за всички, дори за хората в добро здраве", посочи Метео Франс.

За 76 от 96 департамента в континентална Франция и Корсика вече бе обявена втора, оранжева степен на опасност.

Вчера средната температура във Франция бе 34,9 градуса. Подобни стойности, но с половин градус по-ниски, последно са били регистрирани през 1952 г., предаде ТАСС.

Заради жегата днес бе решено да бъдат затворени 225 училища, отложено е и провеждането на изпити, насрочени за 26-28 юни.

Вижда ли се краят

Очаква се горещината да се увеличи в много страни през следващите три дни, прогнозират метеоролозите.

Испания, Франция и Италия преживяват изключителна жега. В сряда Германия, Полша и Чехия отбелязаха най-високите температури, отчитани някога през юни.

Метеоролозите твърдят, че виновен е горещият въздух, идващ от Северна Африка.

Голям пожар в Каталуния

Стотици пожарникари се борят с горски пожари в испанската област Каталуния, като температурите в нея се покачиха до 40 градуса, както впрочем и в цяла Европа.

Властите твърдят, че пожарите са най-тежките от 20 години в региона и могат да се разпространят бързо, предаде Би Би Си.

Най-малко 4000 хектара (10 000 акра) са засегнати от пожарите, в близост до град Ла Торе, на 80 километра от крайбрежния град Tarragona.

Длъжностни лица заявиха, че пожарът може да се обхване площ от 20 000 хектара.

Тридесет души са евакуирани и пет пътя са затворени.

Какво да закрият жените, докато се пекат на слънце

В Мюнхен температурите скачат нагоре и дебатът за голите женски гърди на обществени места отново излиза на дневен ред, съобщава Франс прес.

За съживените спорове пише в сряда вестник "Зюддойче цайтунг". Изданието описа инцидент на брега на река Изар, когато охранители от мюнхенската община наредили на плажуващи жени с гола гръд, да се покрият. Дамите категорично отказали, като били подкрепени и от други представителки на нежния пол, които нарочно се разголили. В знак на солидарност. Охранителите повикали полицията, която без голям успех, се позовала на действащата забрана на голата дамска гръд на публични места. А за практикуване на нудизъм имало специално определени места.

В Мюнхен в седем градски зони е разрешен нудизмът, като някои от тях са разположени и по течението на р. Изар.

Дебатът бързо придоби политически характер в силно католическата баварска столица, в която температурата в сряда достигна 35 градуса. Зелените подеха дискусиите в градския съвет, за да бъдат окончателно изяснени правилата, така че от тях да не страдат жените.

"Не е допустимо мъжете да се пекат с голи торсове, а това да е забранено на жените!", възропта Доминик Краузе, ръководител на групата на екозащитниците в градски съвет.

Но управляващата партия в Бавария, Християнсоциалния съюз, излезе с твърда позиция, според която всички плажуващи задължително трябва да носят бански, "прикриващи изцяло основните полови органи".