Британският премиер Борис Джонсън и ирландският му колега Лио Варадкар се обединиха около мнението, че виждат път към възможно споразумение за Брекзит, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Разговорите на днешната среща бяха подробни и конструктивни, продължаваме да смятаме, че едно споразумение е в интерес на всички, се казва в съвместно изявление след работен обяд в Северозападна Англия между двамата премиери.

Джонсън и Варадкар ще обмислят допълнително обсъденото на срещата, а техни официални представители ще продължат да разискват въпроса.

"Имах много добра среща с премиера (Джонсън), много положителна и много обещаваща. Наистина виждам път към споразумение в близките седмици", заяви Варадкар след срещата, предаде Ройтерс.

Ирландският премиер каза, че е възможно да се постигне споразумение по Брекзита до края на месеца, но уточни, че все пак много неща не зависят от него.

За постигане на споразумение остава все по-малко време - само след седмица ще се състои срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври, която е от решаващо значение за избягване на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 31 октомври, отбелязва Франс прес.

Поради това ЕС даде на Великобритания срок до утре да представи приемлив компромис за ирландската граница и постигане на договорена разделя повече от три години след референдума от юни 2016 г., с който британците решиха да напуснат ЕС.