Ръководителят на италианската Гражданска защита Анджело Борели допуска, че реалният брой на заразените с новия коронавирус в страната не е 64 хиляди, а 10 пъти повече.

"Напълно правдоподобно е съотношението на потвърдените случаи на вирусоносители към неоткритите да е 1:10", заяви Борели в интервю за "Република" (La Repubblica), публикувано във вторник, 24 март, и цитиран от ТАСС.

Борели също така не отхвърли предположението, че след няколко дни броят на заразените в страната ще надвиши показателите на Китай.

От началото на епидемията в Италия - най-засегнатата страна в Европа, са заразени почти 64 хиляди души, от които малко над 6 хиляди са починали, а почти 7,5 хиляди са излекувани. В Китай, където вълната от инфекции почти спря, броят на заразените надхвърли 81 хиляди, а 3270 души починаха. В Италия бе записан антирекорд, като за един ден живота си загубиха почти 800 души - в събота, 21 март, - 793.

Но за последните 24 часа в Италия починаха 602 души, което някои тълкуваха като "светлина в тунела".

Италианските здравни власти обаче призоваха хората "да не си правят илюзии" и приканиха населението да спазва нормите за сигурност повече от всякога.

"Не бива да си правим илюзии заради едно малко понижение", заяви президентът на Висшия институт по здравеопазването Силвио Брусаферо в ефира на "Раи радио 2", цитиран от АФП.

"Трябва да проучим данните много внимателно. Нека изчакаме още няколко дни, за да разберем каква е тенденцията, навлезли сме в една много важна седмица", каза Брусаферо и призова своите сънародници да спазват нормите за сигурност, за да избегнат заразяване с вируса.

"Неправилното поведение днес ще доведе до последици в близките две седмици", а строгото спазване на правилата със сигурност ще намали броя на новите заразени във всички региони, отбеляза той.

Огромното мнозинство италианци изглежда са приели и спазват вече ограниченията, показват пустите улици на големи градове като Милано и Неапол, Рим и Флоренция - нещо "твърде различно от тълпите по плажовете и в парковете допреди две седмици", отбелязва АФП.

По данни от анкета, публикувани през уикенда от италианския в. "Република", 94 на сто от запитаните смятат за "положителни" и дори "твърде положителни" мерките на изпълнителната власт - от затварянето на училищата и ограниченията в движението на хора до спирането на търговската дейност.