Под всеки от документите трябваше да бъдат сложени над 30 подписа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Бившият украински президент Виктор Янукович планираше да подпише документа, но под натиска на Москва се отказа, предизвиквайки протести, при които загинаха стотици.

"Това е голям ден за Европа, днес ЕС е повече от всякога на ваша страна", заяви президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой преди подписването на церемонията с украинския президент Петро Порошенко и премиерите на Грузия и Молдова - Иракли Гарибашвили и Юрие Лянка.

По думите на Ромпой ЕС е готов да сътрудничи с Русия и да разсее всякакви недоразумения във връзка с подписването на споразуменията за асоцииране.

"В тези споразумения няма нищо, което може да навреди на Русия. Тяхната цел е създаване на общо бъдеще и процъфтяване", подчерта той.

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу заяви, че подписването на споразуменията е "само началото на европейския път" на трите държави, то е положително, не е насочено срещу никого.

"Какъв голям ден! Може би най-важният за моята страна след независимостта през 1991 г. Историческите развития са неизбежни", заяви Порошенко и подчерта, че споразумението ще се прилага в цяла Украйна, включително в Крим.

Преди това Порошенко заяви за Си Ен Ен, че най-добрият вариант за Киев би бил едновременно да има споразумение за свободна търговия както с Евросъюза, така и с Русия. По думите му Украйна би била "идеалното свързващо звено" между Русия и ЕС в търговските отношения.
Украинският президент не очаква негативни реакции от Русия.

На 21 март в белгийската столица бе подписана политическата част от споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, а днес - икономическата.

Отговорът на Русия

"Русия ще вземе мерки за защита на икономиката си, веднага щом се проявят негативни последици от подписването на споразумението за асоцииране на Украйна",
предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изказване на говорителя на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков.

Той не обясни в детайли какви ще бъдат защитните мерки, а само каза, че "те са очевидни".

Руският дипломат Григорий Карасин заяви по повод днешното споразумение за асоцииране на Грузия, Молдова и Украйна с ЕС, че ще има сериозни последици за суверенитета им.

Високопоставен съветник на Путин нападна остро украинския президент заради подписването на споразумениет, предаде Би Би Си.
Сергей Глазиев нарече Порошенко "нацист"
и заяви, че подписването на документа е "нелегитимно".

Споразумението

Икономическото и търговско споразумение на Украйна с ЕС, което е от 1200 страници, определя правилата за всичко - от пуйките до лалетата, сиренето и машините, пише "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Сърцевината на споразумението е всеобхватно търговско споразумение, с което се премахват 98% от митата на ЕС и 99% на украинските. Свалянето на митническите бариери за стоки и услуги следва да активизира допълнително търговията, да създаде работни места и растеж.

Основният облагодетелстван се окачва да бъде Украйна, която пласира една четвърт от износа си в Европа. ЕС обаче запазва ограничителни квоти за земеделските продукти, които по традиция са чувствителен въпрос.
Целта е пазарът на 28-те да бъде защитен от конкуренцията на Украйна с по-ниските й цени.

В споразумението се позволява само внос на 36 000 тона птици без мита годишно от Украйна, която произвежда над 1 милион тона.

Търговското споразумение вече започна да се прилага на практика през април, когато Европа понижи митата си едностранно, за да подпомогне украинската икономика.

Производителят на храни Nestle, чието производство в Украйна първоначално бе предназначено за местния пазар и който получава 75 процента от суровините си от украински снабдители, отчете двойно увеличение на експортното търсене за Европа.
По-нататъшното отваряне на търговията с Украйна ще зависи от конкретния, внимателно следен процес на практическото приложение на споразумението.

АНКЕТА: Кой път да избере Украйна?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За подписването на споразумението с ЕС