Дания и Нидерландия са двете страни, присъединили се към българското вето за Северна Македония, съобщи "24 часа"  като се позова на дипломатически източник.

На 17 ноември България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Следващият Съвет по общи въпроси, на който за последно тази година може да се реши за преговорния процес на Северна Македония, ще бъде на 8 декември.

По-рано днес депутатът от македонската ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски написа във фейсбук, че "изглежда България не е сама, а има дискретна дипломатическа подкрепа от още най-малко две страни - членки на ЕС, в блокирането на македонските преговори за присъединяване към общността. Милошоски добавя, че няколко членки на ЕС като Франция, Гърция, Италия и Нидерландия са против приемане на заключения или преговорна рамка само за Албания.

Източникът на "24 часа" потвърди, че наистина, макар и да няма такива спорни въпроси като със Северна Македония, по преговорната рамка на Албания има силно неодобрение. На срещата на ниво посланици в Брюксел България блокирала не само преговорната рамка, но и заключенията за Северна Македония, след което германското председателство прекъснало дискусията, тъй като нямало консенсус.

Темата за разширяването ще бъде поставена отново на срещата на посланиците от ЕС на 7 декември. На следващия ден пък е насрочен Съвет по общи въпроси, на който отново ще се обсъжда преговорният процес на Северна Македония.

Македонският депутат уточнява, че някои страни от съюза изразили симпатии към усилията на Северна Македония и се обявили за старт на преговори, без да се включват двустранните въпроси като определящи.

"Сигурен съм, че ще намерим решение за споровете с България, но не за 7 дни, може би ще трябва повече време", заяви новоизбраният специален представител на Северна Македония за България Владимир Бучковски.

Бившият македонски премиер смята, че Скопие има сериозни аргументи, които е представило пред България, но отказа да съобщи какви стъпки ще се предприемат през следващите дни.

"Аз заради своя опит няма да приема с нашите български приятели да изпращаме послания чрез медиите. По-добре е да се мълчи, за да стигнем до желаното решение. Нашата комисия работи интензивно, имаме инструменти, които предлага Договорът за приятелство ", каза Бучковски.

Той добави, че като специален представител на страната се надява със своя опит и с доверието, с което се ползва в България, да докаже волята на правителството за изпълнение на задълженията по договора. Бучковски изрази увереност, че може да се намери решение, което да разблокира процеса на интеграция в ЕС.

Германската позиция е, че България и Северна Македония трябва да се разберат двустранно по въпроса за езика и името, но София твърдо настоява, че всички останали спорни въпроси трябва да се включат в глава "Други", с което германското председателство не било съгласно.

Еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей поиска от Северна Македония да положи допълнителни усилия , за да се намери решение, приемливо и за двете страни. Вархей призна, че не е оптимист, че преговорните рамки за Северна Македония и Албания ще бъдат приети и двете страни ще започнат преговори за членство в ЕС тази година. Според него шансовете да се намери решение са малки. В публикуван в четвъртък анализ на изданието "Политико" се казва, че много дипломати обвиняват Вархей, защото бил много мек към София по блокадата.

В македонските учебници влиза договореното от смесената комисия

На днешната среща на Българо-македонската комисия по историческите въпроси е постигнат напредък, заяви по-рано днес македонският премиер Зоран Заев, цитиран от "Независен весник". Той посочи, че през учебната 2021/2022 година в учебниците ще започне да се прилага договореното от смесената комисия.

По думи на Заев Скопие осъзнава, че разговорите с България трябва да продължат независимо от изхода на предстоящия Съвет на министрите. Той бе категоричен, че проблемите трябва да се решават. Според македонския премиер трябва да се изпълнят договорите с Гърция и България. По тази причина той настоя специалният пратеник на правителството на Северна Македония за България Владо Бучковски да бъде мотиватор за реализацията на договорите.

Заев обясни, че македонското министерство на външните работи в лицето на Буяр Османи води разговорите с България, като е включен и вицепремиерът Никола Димитров.

"Ние подготвихме народа, че е възможно да не се приеме преговорната рамка, но нашата стратегия е, че трябва да продължим да разговаряме и ще полагаме максимални усилия до последния момент", увери той.