Бившият полски войник и ветеран от Афганистан, който три дни се укриваше с пумата си в гората, за да не я затворят в зоологическа градина, в крайна сметка се предаде на полицията в Южна Полша, съобщи АФП. В издирването му участваха близо 200 полицаи, хеликоптер и дронове.

Бившият войник "Камил Станек се яви доброволно в полицейския участък в Заверче и беше освободен след разпит, а пумата му беше откарана в зоопарк", написаха полицаите във Фейсбук. "Щастливи сме да заявим, че /пумата, наречена/ Нубия вече е под професионалните грижи на служителите на зоопарка в Хожов", добавят те.

Гледането на опасни животни като домашни любимци е забранено в Полша, отбелязва агенцията. Затова властите наредили на бившия военен по съдебен път да предаде пумата на зоопарк. Той обаче отказал и избягал с нея.

Снимка: Фейсбук

Представители на зоологическата градина в Познан го посетили в петък, но той ги заплашил с нож и избягал с хищника на каишка, според местни медии.

Вестник "Газета виборча" съобщи, че мъжът купил пумата преди шест години в Чехия и оттогава я отглежда в дома си.

Мнозина се обявиха в защита на беглеца. "Обичта към животното и безсърдечното решение на съда го принудиха да бяга", написа във Фейсбук кметът на съседния град Мисловице.