Настоящият държавен глава на Полша Анджей Дуда печели с 51,2 процента вчерашния балотаж на президентските избори, показаха тази сутрин резултатите от 99,97 на сто от избирателните секции, предаде Ройтерс.

Дуда, съюзник на управляващата консервативна партия "Право и справедливост", побеждава с малка преднина, която ще позволи на управляващите националисти да задълбочат консервативните реформи, отбелязва агенцията.

Председателят на националната избирателна комисия съобщи днес на пресконференция, че останалите за преброяване гласове няма да променят резултата съществено.

Либералният кмет на Варшава Рафал Тшасковски получава 48,8 процента от подадените гласове. Той беше кандидат на най-голямата опозиционна формация, центристката "Гражданска платформа".

Действащият полски държавен глава Анджей Дуда заяви днес, че се радва на победата си на втория тур на президентските избори, предаде ТАСС.

"Радвам се на победата си", заяви той след приключването на изборния ден. Дуда обаче призна, че резултатите са предварителни

"Да спечелиш избори при близо 70 процента избирателна активност е небивало събитие", добави той, като благодари на сънародниците си за активната гражданска позиция.