В руската република Татарстан днес погребват деветте жертви при вчерашната стрелба в гимназия в регионалната столица Казан, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че масовото убийство е предизвикало дебати в управляващите кръгове за достъпа до огнестрелните оръжия и използването на интернет.

Тази сутрин бе погребана 25-годишната Елвира Игнатиева - учителка по английски език, която била застреляна от нападателя, докато се опитвала да предпази дете.

Много хора оставиха цветя, плюшени играчки и свещи пред 175-о училище в Казан, на 725 километра източно от столицата Москва, където 19-годишният Илназ Галявиев уби седем деца и двама преподаватели с автоматична пушка, преди да бъде задържан от полицията. Нападателят е бивш възпитаник на училището.

Това е най-смъртоносната стрелба в руско учебно заведение от 2018 година. Подобни драми се разиграват сравнително рядко в Русия, където има строг контрол върху огнестрелните оръжия, но насилието сред младежите се увеличава, отбелязва АФП.

Седемте убити деца, на 13 и 14 години, са били от един клас. В болница са настанени 23-има ранени, сред които 20 непълнолетни. Няколко човека са в тежко състояние.

Някои деца се наранили, скачайки от третия етаж на училището, докато бягали от убиеца.

Разпитани близки на Галявиев разказали, че той се държал агресивно и раздразнително от началото на тази година. Миналата година той имал пристъпи на мигрена и бил диагностициран с мозъчно заболяване, казаха от Следствения комитет на Руската федерация.

Вчера бе разпространен видеозапис, на който Галявиев, гол до кръста и окървавен, крещи, че е "бог" и че е извършил масовото убийството, защото "мрази всички".

Според местни медии той обявил предварително намеренията си в акаунт в комуникационното приложение Телеграм, наречен "Бог".

Властите съобщиха, че убиецът се е сдобил законно в края на миналия месец с оръжието, с което стрелял, като издържал необходимия психотест.

Трагедията разпали отново няколко дебата в Русия, отбелязва АФП.

Първо, президентът Владимир Путин нареди да бъдат преразгледани правилата за носене на оръжия. Парламентът може да обсъди още следващата седмица тяхното затягане.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин от своя страна заяви, че са необходими дебати за слагане на край на анонимността в интернет за целите на борбата срещу разпространението на послания с насилие или във възхвала на екстремизма.

Той каза това на фона на стремежа на Кремъл да засили своя контрол върху онлайн съдържанието, най-вече свързано с опозицията, отбелязва АФП.

Сенатор Александър Башкин пък предложи да бъде приета нормативна уредба за видеоигрите с насилие, които определи като изключително опасни за психическото здраве на тийнейджърите.

Вчерашната трагедия напомня на тази през октомври 2018 година. Тогава 18-годишен възпитаник на колеж (професионална гимназия) на анексирания от Русия украинския полуостров Крим застреля 19 души в своето училище, преди да се самоубие. Путин обвини за масовото убийство "глобализацията" и каза, че училищните стрелби са явление, произхождащо от Съединените щати.

Междувременно градският съд постанови обвиняемият Илназ Галявиев да остане за два месеца в предварителния арест, предаде Франс прес. Деветнайсетгодишният нападател изслуша решението на съда спокойно и не отговори на въпросите на медиите, преди да бъде изведен от съдебната зала. Той беше облечен изцяло в черно и с белезници на ръцете. Намираше се в стъклената клетка, охранявана от няколко пазачи.

В хода на съдебното заседанието той заяви, че е съгласен с избраната мярка за неотклонение.