Северна Корея е извършила "много важно изпитание" на полигона за изстрелване на сателити Сохе, предадоха световните агенции.

Резултатът от това изпитание е от голямо значение, тъй като ще промени "стратегическата позиция" на Северна Корея. Това заяви говорител на научната академия за национална отбрана в комюнике, разпространено от държавната агенция КЦТА.

Снимка: AP/БТА

"Резултатът ще изиграе значителна роля в поредната промяна на стратегическата позиция на Корейската народнодемократична република в близко бъдеще", се казва в комюникето.

Той е докладван на Централния комитет на Корейската трудова партия, се допълва в текста.

Не се съобщават подробности за какво изпитание става дума. Медии обаче съобщиха, че според сателитни снимки Северна Корея може да се готви да поднови изпробването на двигатели за изстрелване на сателити.

Снимка: AP/БТА

Изпитанието бе направено в момент, когато Пхенян увеличава натиска върху Вашингтон да направи отстъпки в изпадналите в застой ядрени преговори. Постоянният представител на Пхенян в ООН Ким Сон каза вчера, че денуклеаризацията вече не е част от дневния ред на преговорите между САЩ и Северна Корея.

Продължителният и съдържателен диалог, който иска Вашингтон, е "начин за печелене на време", отговарящ на техни вътрешнополитически цели, заяви Ким Сон.

"Ние не се нуждаем от продължителни преговори със САЩ и денуклеаризацията вече отпадна от масата за преговори", подчерта той.

По време на срещата си на 30 юни президентът на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун се споразумяха да подновят преговорите за денуклеаризация на работно равнище. На 5 октомври представители на двете страни се срещнаха в Стокхолм, за да обсъдят перспективите за нормализиране на двустранните отношения, но срещата беше окачествена като провал от представители на КНДР, припомня ТАСС.

ООН не разрешава на Северна Корея да изстрелва сателити, тъй като това се смята за изпробване на технология за ракети с голям обсег.

След многократни опити Северна Корея успешно изпрати сателит в орбита за пръв път през 2012 г., след което го направи отново през 2016 г.