Преговорни екипи на Европейския парламент и Съветана Европейския съюз се споразумяха с румънката Лаура Кьовеши да стане първият европейски главен прокурор. Предстои кандидатурата да бъде формално одобрена от пълния състав на двете институции.

Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на Европейския съюз. По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Преговорите между Съвета и Европейския парламент продължават от пролетта. Преговарящият екип на Европейския парламент подкрепя Кьовеши от самото начало, въпреки противопоставянето на Съвета.

Председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар определи избора като "перфектен" и добави, че Кьовеши ще бъде една от силните водещи фигури в ЕС от този момент".

Очаква се Кьовеши да встъпи в длъжност в края на следващата година. Назначението ще бъде обявено най-вероятно днес. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен.Европейската прокуратура ще разследва и изправя пред европейското правосъдие заподозрени в злоупотреби с бюджета на ЕС като корупция или трансгранични измами с ДДС над 10 милиона евро. Списъкът може да се разшири и да включва разследване на заподозрени за тероризъм.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.