Пътници, преживели инцидента на истанбулското летище "Сабиха Гьокчен", при който самолет на нискобюджетната авиокомпания "Пегасус" излезе от пистата и впоследствие се разцепи на три части, казаха, че машината е кацнала необичайно бързо, предаде Асошиейтед прес.

Енгин Демир, който е бил ранен при инцидента, е посочил пред телевизия НТВ, че наистина е забелязал скоростта, когато самолет Боинг 737 е кацнал снощи на летище "Сабиха Гьокчен".

Приземявайки се в обстановка на силен вятър и дъжд, самолетът излезе от пистата, движи се в продължение на 50-60 метра, преди да падне в изкоп от височина около 30 метра, съобщи валията на Истанбул Али Йерликая. Трима души загинаха, а 180 бяха ранени, след като 11-годишният самолет се разцепи на три части.

С тази скорост мисля, че той не можеше да спре. Всичко стана в рамките на 2-3 секунди, каза Демир от болничното си легло в Истанбул. Той каза, че е бил заклещен за известно време от отломки от самолета, падащи от багажното отделение.

"Имаше писъци и викове. Аз се опитах да успокоя хората около мен. Скоро дойде помощ", разказа той.

Друг оцелял след инцидента, Алпер Кулу, посочи пред агенция ДХА, че полетът е бил "необичаен от началото до края".

"Това беше много турбулентен полет. Самолетът се приземи трудно. Беше много бързо в сравнение с други полети", каза той и добави с ирония, че съобщението "Добре дошли в Истанбул" е било направено, след като колесникът се е докоснал до повърхността на земята.

Кулу е посочил, че самолетът изведнъж се наклонил наляво и надясно, след това се е килнал наляво, когато паднал в стръмния изкоп. Той каза, че при удара от кацането седалките пред него са били изхвърлени във въздуха и той се е страхувал, че самолетът ще се взриви.

"Имаше паника и викове. Всеки викаше за помощ. Аз сам се измъкнах от самолета със счупена ръка и /се катерих/ 30-40 метра. Чух съобщение, че самолетът може да се взриви", разказа Кулу.

В самолета със 177 пътници и шестчленен екипаж, който е пътувал от Измир за Истанбул, е имало хора от 12 страни. Официалните представители посочиха, че тримата загинали са турски граждани.

Помощник-пилотът е бил холандец. Говорителка на холандското външно министерство съобщи, че мъжът, чиято самоличност не е оповестена, е бил ранен и е настанен в болница.

Днес продължава работата на мястото на инцидента, като следователи оглеждат останките от машината, а турски войници охраняват района. След източване на останалото гориво на самолета група застрахователи пристигнаха за оглед на място. Полетите от летището бяха подновени днес с някои закъснения и анулирания.

Изпълнителният директор на авиокомпания "Пегасус" Мехмет Т.Нане съобщи на пресконференция в Истанбул днес, че черните кутии на самолета са намерени и се разчитат.

Не е лесно да говориш тук, когато има загинали, щети, ранени, каза Нане. Той заяви, че "Пегасус" ще работи за излекуване на раните, причинени от смъртоносното кацане.

"Има тонове въпроси, как е станало това, защо е станало?" -  каза той и добави, че когато има информация, тя ще бъде съобщена от властите и от компанията на обществото.

Нане уточни, че 180-те ранени са били изпратени в 23 болници и на 56 от тях вече е оказана помощ и те са изписани. Валията на Истанбул посочи, че четирима от тях са със сериозни наранявания.

Авиокомпания "Пегасус" промени в черно логото си в Туитър в знак на траур и заяви, че "неин приоритет е да подкрепи близките и приятелите, които са загубили любимите си хора".

Нане каза, че пилотите на авиокомпанията са "насърчавани" и обучени, за да избягват рискове, да правят стабилни заходи и при необходимост да избягват приземявания и да се насочват към алтернативни летища. Той изтъкна, че показателите за безопасност на авиокомпанията са над стандартите на ЕС.

Мажоритарен дял в авиокомпанията има турският милионер Шевкет Сабанджъ и неговата фамилия, като 34,5 процента от акциите се търгуват на Истанбулската фондова борса. Авиокомпанията има 83 самолета, които изпълняват полети до повече от 100 дестинации.

Въпреки уверенията на Нане "Пегасус" има няколко случаи в последно време на самолети, излезли от пистата.

Друг самолет на "Пегасус" излезе от пистата на същото летище в Истанбул на 7 януари, което наложи временно затваряне на летището. При инцидента нямаше пострадали.

През януари 2018 г. друг самолет Боинг 737 на "Пегасус" излезе от пистата на летището в Трабзон /Североизточна Турция/. Никой не пострада при инцидента.