САЩ изпращат система за противоракетна отбрана "Пейтриът" в Близкия изток на фона на нарастващото напрежение с Иран, предаде Би Би Си.

Към района се е отправил бойният кораб "Арлингтън" с амфибии и самолети на борда.

В Персийския залив вече е самолетоносачът "Ейбрахам Линкълн".

Американските бомбардировачи B-52 (латинска буква) са пристигнали в база в Катар, съобщиха от Пентагона.

"Арлингтън" и батареята ще се присъединят към ударната група там в отговор на евентуална заплаха за американските сили в региона от страна на Иран, заяви Пентагонът без да уточнява.

Иран отхвърли твърдението като безсмислица. Техеран описва разполагането на американски бойни сили в района като "психологическа война", насочена към сплашване на страната.

Вчера командващият на базирания в Бахрейн Пети флот на американските военноморски сили вицеадмирал Джим Малой заяви пред Ройтерс, че неговите сили се намират във висока степен на готовност, макар че по думите му САЩ не се стремят към война с Иран, нито се готвят за такава.

Американската морска администрация (МАРАД) предупреди, че а "американските търговски кораби, включително петролните танкери, плаващи през основните близкоизточни морски коридори, може да бъдат взети на мушка от Иран като една от заплахите за интересите на САЩ, идващи от тази страна" предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

МАРАД отбеляза, че е заплашена и петролната инфраструктура, след като Техеран заплаши да затвори жизненоважния Ормузки проток, през който минава около една трета от световния износ на суров петрол по море.

"Иран може да реагира пряко или по опосредствен начин, като вземе на прицел търговски плавателни съдове, включително петролни танкери, или американски военни плавателни съдове в Червено море, протока Баб ел Мандеб или Персийския залив", посочи морската администрация на САЩ. Според МАРАД "сведенията показват засилена иранска готовност да се извършват нападателни операции срещу американските сили и интереси".

Този месец Вашингтон затегна още повече санкциите срещу Техеран, като премахна изключенията за някои страни да могат да купуват ирански петрол, с цел да сведе иранския износ на суров петрол до нула.

Иран отговори с редуциране на някои ограничения върху ядрената си програма, отнасящи се до материалните запаси, макар че остава отстъпчив що се отнася до ограничаването на своите дейности за обогатяване на уран, отбелязва Ройтерс.

На снимката (архив): Ракетни системи "Пейтриът", разположени край Тел Авив