Като сигнал към властите в Иран САЩ изпращат ударна група на военноморските си сили, начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн", и тактическа група бомбардировачи в зоната на оперативна отговорност на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ), в която попадат Близкия изток и Африка, предадоха информационните агенции и БТА.

Досега "Ейбрахам Линкълн" и неговата ударна група действаха в Средиземно море.

Това е ясно послание, че всяко нападение срещу интересите на САЩ или техните съюзници ще бъде посрещнато с "безпощадна сила", заяви съветникът по националната сигурност Джон Болтън.

По думите му решението е взето в отговор на поредица тревожни предупреждения и сигнали за увеличаване на напрежението.

САЩ не искат война с режима в Иран, но ние сме напълно готови да отвърнем на всяко нападение, както от страна на свързани с Иран организации, така и от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (на снимката), се посочва в изявление на Джон Болтън, цитирано от Ройтерс.

Разполагането на ударна група на военноморските сили на САЩ в Близкия изток е отговор на признаците, че Иран и негови съюзнически сили може да се подготвят за нападение срещу американски сили в региона, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американски представител по въпросите на отбраната.