Президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че страната му ще възобнови производството на високообогатен уран, ако страните по ядреното споразумение от 2015 г. не защитят банковия и петролния му сектор от санкциите на САЩ, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В реч по националната телевизия точно една година след оттеглянето на САЩ от споразумението, Рохани заяви, че оставащите по него страни - Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, както и ЕС, имат срок от 60 дни да изпълнят обещанието си да защитят петролния и банковия сектор на Техеран от санкциите на Вашингтон.

Рохани също така съобщи, че Иран ще започне отново да трупа запаси от обогатен уран и тежка вода, а няма повече да продава излишъка си от тях на други страни, както се изисква от ядреното споразумение.

Президентът посочи, че Техеран е готов на преговори по ядрената си програма. "Преценихме, че ядреното споразумение се нуждае от хирургическа намеса и че болкоуспокоителните хапчета от миналата година не са помогнали. Тази хирургия има за цел да спаси споразумението, а не да го разруши", заяви иранският президент.

Иран днес е уведомил писмено за решението си лидерите на ЕС, Китай, Великобритания, Франция и Германия чрез посланиците им в Техеран. Подобно писмо е подготвено и за Русия. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф ще се срещне по-късно днес в Москва с руския си колега Сергей Лавров.

"Ако петте страни се включат в преговори и помогнат на Иран да постигне печалбите си в петролния и банковия сектор, Иран ще възобнови изпълнението на ангажиментите си по ядреното споразумение", заяви Рохани.

Той обаче предупреди, че ще има "силна реакция", ако вместо това европейските лидери се опитат да наложат допълнителни санкции на Иран чрез Съвета за сигурност на ООН.

Три варианта на произведени в Иран центрофуги за обогатен уран в Натанц, заводът за обогатяване на уран

Снимка: AP/БТА

Външният министър Мохамад Джавад Зариф отправи отделно предупреждение от Москва.

"След една година търпение Иран прекратява мерки, чието продължаване САЩ направиха невъзможно. Световните сили разполагат с все по-малко време за обрат", написа той в Туитър.

Президентът Рохани съобщи, че ако 60-дневният срок изтече без предприети действия, Иран ще спре воденото от Китай препроектиране на ядрения му реактор с тежка вода в Арак. Такива реактори произвеждат плутоний, който може да се използва за ядрени оръжия, отбелязва АП.

Засега няма реакция от Белия дом. В неделя обаче Вашингтон обяви, че изпраща самолетоносач и бомбардировачи Б-52 в Персийския залив заради "ескалация на дейностите на Иран, който готви предстоящи нападения" срещу американските сили в региона.

Какво разрешава на Иран ядрената сделка

Съгласно ядреното споразумение Иран може да държи запаси от не повече 300 кг нискообогатен уран. Преди споразумението страната е имала 10 000 кг високообогатен уран.

Миналата седмица САЩ прекратиха сделки, които позволяваха на Иран да разменя обогатения си уран за уранов прах от уранова руда от Русия и да продава тежката си вода на Оман. САЩ също така прекратиха действието на направените от тях изключения за някои държави да могат да купуват ирански суров петрол, който е основен източник на приходи за Техеран.

В момента споразумението разрешава на Иран да обогатява уран само до 3,67 процента чистота, която може да се използва за захранване на ядрена централа за граждански цели. Необходимата за ядрени оръжия чистота на урана е 90 процента. Според учените обаче щом някоя страна постигне обогатяване на уран до 20 процента чистота, времето за постигане на 90 процента спада наполовина. Иран вече е обогатявал уран до 20 процента.

Първата реакция на Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия, след като Техеран обяви, че преустановява изпълнението на някои свои ангажименти по ядреното споразумение от 2015 г., предаде Франс прес и отбеляза, че Израел винаги е обвинявал заклетия си враг Иран, че се опитва да разработи ядрени оръжия, което Техеран отрича.

"Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие", каза Нетаняху на церемония в Ерусалим по повод Възпоменателния ден на загиналите за страната войници и жертвите на тероризъм.

Как реагираха участници в сделката

Френският министър на въоръжените сили Флоранс Парли заяви, че Франция иска да съхрани иранското ядрено споразумение от 2015 г. и предупреди, че ако Техеран не изпълнява ангажиментите си по него, ще се повдигне въпросът за задействане на механизъм, който може да доведе до санкции. Парли заяви за телевизия Бе Еф Ем, че няма да има нищо по-лошо от това Иран да се оттегли от споразумението и че Франция, Великобритания и Германия правят всичко по силите си споразумението да се запази.

Решението на Иран да преустанови изпълнението на отделни точки от ядреното споразумение е предизвикано от необузданите действия на САЩ, подчерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Президентът (на Русия Владимир) Путин многократно говори за последиците от необмислените стъпки по отношение на Иран, имайки предвид решението, взето от Вашингтон. Виждаме, че тези последици вече се появяват", подчерта Песков.

Обявеното от властите на Иран пред посланиците на страните по ядреното споразумение от 2015 г. преустановяване на някои задължения по това споразумение може да се разглежда като дипломатически демарш и все още не се явява отказ от споразумението, но все пак съществува заплаха споразумението да се разпадне. Това заяви председателят на комисията по външни работи на горната камара на руския парламент Константин Косачов.

По-рано стана известно, че Техеран е изпратил писма до посланиците на Великобритания, Германия, Европейския съюз, Китай и Франция, че Иран ще се откаже от някои "доброволни ангажименти", поети от него в сделката за ядрената му програма в отговор на неспособността на останалите страни в нея да противодействат на американския натиск, но няма да се оттегли от сделката.

"Доколкото разбирам, неспазването на договореностите по ограничаването на запасите от обогатен уран и тежка вода не води пряко до съществени последствия. Затова пък обещанието да се възобнови модернизацията на реактора с тежка вода в Арак, който може да се използва за производство на плутоний за ядрени оръжия, може фактически да доведе до разпадане на споразумението", написа Косачов в страницата си във Фейсбук.

Китай призова да се съхрани споразумение за иранската ядрена програма от 2015 г., предаде Франс прес. "Запазването и прилагането на споразумението е отговорност на всички страни" по него, заяви говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан.