Високопоставен ирански духовник каза днес по време на петъчната молитва, че военният флот на САЩ може да бъде "унищожен с една ракета", съобщи полуофициалната информационна агенция ИСНА, цитирана от Ройтерс.

Американският самолетоносач "Ейбрахам Линкълн", изпратен от администрацията на президента Доналд Тръмп в Близкия изток като предупреждение към Иран, премина вчера през египетския Суецки канал.

"Аятолах Юсеф Табатабай-Неджад каза във връзка с плаването на "Ейбрахам Линкълн" към Персийския залив: "Техният флот за милиарди (долари) може да бъде унищожен с една ракета."

В същото време висш командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция заяви днес, че Иран няма да разговаря със САЩ, ден след като американският президент Доналд Тръмп каза, че би искал иранските лидери "да ми се обадят", предаде Асошиейтед прес.

"Няма да има преговори с Америка", обяви иранският генерал Ядола Джавани, цитиран от полуофициалната информационна агенция Тасним.

Той увери, че САЩ няма да посмеят да предприемат военни действия срещу Иран, без да уточни какво има предвид.

Размяната на реплики между Вашингтон и Техеран дойде на фона на ескалиращото напрежение между тях. Администрацията на Тръмп изпрати самолетоносача "Ейбрахам Линкълн" и ескадрила бомбардировачи в региона в отговор на неуточнени заплахи срещу американските интереси от страна на Иран.

В сряда Техеран заплаши да възобнови част от обогатяването на уран, което беше прекратил съгласно ядрената сделка от 2015 г., сключена със световните сили. Това стана точно година след като Тръмп изтегли САЩ от споразумението, като се мотивира, че няма нищо, което да спира Иран да разработва ядрени ракети или да дестабилизира Близкия изток.

С по-мек тон американският президент каза вчера пред журналисти в Белия дом, че би искал от Иран да му се обадят по телефона. Малко по-късно държавният секретар Майк Помпейо разпространи писмено изявление, което засили тона на Тръмп. В него Помпейо се обърна към "онези в Техеран, които виждат път към благоденстващо бъдеще" чрез промяна на поведението на правителството им.

В сряда иранският президент Хасан Рохани даде на европейските лидери 60-дневен срок да намерят начин да предпазят страната му от американските санкции, насочени срещу нейната икономика и петролен есктор. В противен случай Иран ще започне да обогатява уран до нива, по-близки до онези, нужни за създаването на оръжия.

На следващия ден ЕС призова Иран да спазва международното споразумение, ограничаващо ядрените му амбиции, и даде да се разбере, че иска да продължи да търгува с Иран, въпреки санкциите на САЩ.

Говорителят на иранския Съвет за национална сигурност Кейван Хосрави заяви днес, че Иран твърдо ще се оттегли от сделката,ако не бъде постигнато изгодно споразумение с ЕС.

Хиляди иранци излязоха по улиците след петъчната молитва днес, за да изразят подкрепата си за ултиматума, даден от Техеран, като някои скандираха традиционните антиамерикнски и антиизраелски лозунги.