Президентът Барак Обама обяви, че САЩ ще наложи днес нови икономически санкции на Русия заради Украйна. Очаква се те да са срещу износа на високотехнологични продукти за руската отбранителна промишленост и компании, контролирани от хора от най-близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Обама обаче изрази опасения, че наказателните мерки няма да променят поведението на Москва. При такъв сценарий САЩ ще наложат още санкции на Русия, предупреди Обама. Те ще бъдат в конкретни сектори, евентуално отбраната и банките.

Вчера Тони Блинкън, заместник-съветник по националната сигурност към Белия дом, заяви, че новите стъпки, които ще предприемат САЩ и съюзниците им спрямо вътрешния кръг около Путин, ще имат "сериозно въздействие върху руската икономика".

Блинкън не даде повече подробности, но един виден член на сенатската комисия по външни отношения каза, че ако бъдат "ударени четири от най-големите банки, това ще прати сеизмични вълни из икономиката" на Русия.
Републиканецът Боб Коркър добави, че досегашните санкции "не причиняват голяма болка в Русия", но удар по "Газпром" със сигурност ще разтресе руската икономика.

Съветът на ЕС на равнище посланици също ще вземе днес решение за разширяване на списъка с имена на руски граждани в рамките на т.нар. втори етап от санкциите срещу Русия, който предвижда забрана за влизане в ЕС и замразяване на активи на територията на страните членки на ЕС.

Очаква се в "черния списък" да бъдат включени още 10-15 имена. Засега не се предвижда пристъпване към третото равнище на санкции срещу Москва в областта на икономиката.

Пекин поддържа контакт с всички страни от началото на украинската криза, в това число и страните от Г-7, и е обяснил своята позиция, заяви говорителят на китайското МВнР Цин Ган, цитиран от световните агенции и БТА.

"Смятаме, че санкциите не могат да доведат до решение на проблема и могат да увеличат напрежението. Призоваваме всички страни да продължат да използват диалога и преговорите за изглаждане на неразбирателствата, да работят за политическо уреждане на кризата в Украйна. Санкциите не са в интерес на никого", заяви Цин.