Руски боен кораб се е "приближил агресивно" на 9 януари към разрушител от военноморските сили на САЩ в северната част на Арабско море, съобщи днес базираният в Бахрейн Пети американски флот, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

В комюникето се казва, че разрушителят "Фарагът" (Farragut) дал пет кратки звукови сигнала (международен морски сигнал при опасност от сблъсък), за да предупреди руския кораб да промени курса си и да се избегне удар. Руският плавателен съд първоначално отказал, но в крайна сметка се отклонил и двата кораба се разминали на разстояние 60 метра един от друг.

Според американската телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС, руският боен кораб се приближил с кърмата си към американския и едва след като била установена пряка радиовръзка между тях, се отклонил настрани. "Фарагът" е съпровождал американския атомен самолетоносач "Хари Труман".

Руското министерство на отбраната отхвърли тези твърдения и заяви, че американският ескадрен миноносец пресякъл пътя на руския кораб. Според министерството "непрофесионалните" действията на екипажа на американския кораб "представляват съзнателно нарушаване на международните норми за безопасност на корабоплаването".