България призовава за успокояване на напрежението в Близкия изток и за запазване на коалицията за борба с "Ислямска държава" (ИД) и обучителната мисия на НАТО в Ирак. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът Екатерина Захариева, която участва в извънредното заседание на Съвета на ЕС по външни работи, предаде БТА.

По нейните думи би било много лошо решение тези сили да се изтеглят, защото това би довело до хаос и до възстановяването на ИД много бързо. Захариева отбеляза, че така досегашните усилия на международната общност с човешки жертви и финансов принос биха се обезсмислили.

Либия е в нашия двор, в момента там има 700-800 хиляди незаконни мигранти, макар не всички да имат желание да се отправят към Европа, посочи вицепремиерът. Екатерина Захариева добави, че все повече бойци на ИД от Сирия се отправят към Либия. По нейните думи затова е толкова важно възможно най-скоро да започне стабилизацията на африканската страна.

Захариева определи като най-важно всички да подкрепят усилията на Германия и на ООН за постигане на съгласие за примирие в Либия и за спазване на оръжейното ембарго. Всички ни притеснява, че както и в Сирия, ЕС може да изпадне от масата за преговорите и само да понася последиците и да плаща, но да не участва в политическия процес. Затова подкрепяме усилията на Германия това да не се случи, поясни тя.

Вицепремиерът подкрепи възможността ЕС да има на специален представител за Близкия изток. По думите на Захариева е възможно ЕС да бъде посредник между Техеран и Вашингтон в уреждането на откритите спорове.