Каталунският сепаратистки лидер Ориол Жункерас вече не е евродепутат след решението на испанското правосъдие в този смисъл, заяви днес председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, цитиран от Франс прес и БТА.

"Мандатът на Жункерас (който бе избран за евродепутат на изборите за Европейски парламент през май миналата година) приключи, считано от 3 януари 2020 г.", заяви Сасоли в изявление. На тази дата испанската избирателна комисия анулира мандата му, а вчера испанският Върховен съд потвърди нейното решение.

Според висшата съдебна инстанция в Испания осъждането на Жункерас, който бе вкаран в затвора по обвинения в подривна дейност срещу държавата и злоупотреба с обществени средства, го лишава от статута му на евродепутат.

Каталунският сепаратистки лидер призова по-рано Давид Сасоли да потвърди статута му на евродепутат.

Жункерас отправи своето искане писмо, написано от негово име от испанската евродепутатка Диана Риба.

"Изключително важно е Европейският парламент да защитава правата на членовете си, своята независимост" и правилното си функциониране, пише Риба до Сасоли.

С писмото се отправя призив Сасоли да не обявява мястото на Жункерас в Европарламента за вакантно и да поиска освобождаването на каталунския сепаратистки лидер от испанските власти, за да може той да изпълнява задълженията си на евродепутат.

Според испанския Върховен съд осъждането на Жункерас го лишава от статута му на евродепутат, признат от Съда на Европейския съюз.

Жункерас бе осъден през октомври заради ролята си в незаконния според Мадрид референдум за независимост на Каталуния през 2017 г. Той бе избран за евродепутат, докато очакваше в затвора присъдата си.

Партията на Жункерас - Републиканската левица на Каталуния, изрази разочарование и нарече решението "несправедливо", като обвини съда в нарушение на правата на нейния лидер и в неподчинение на международните институции.