Русия затваря международните води и въздушното пространство близо до Сирия, Ливан и Кипър до следващата сряда, защото провежда военноморски учения, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от ДПА и БТА.

Русия ще проведе ракетни изпитания в тези райони на Източното Средиземноморие, се казва в издадено от нея международно уведомление до летците.

Според израелски медии затварянето на водите и въздушното пространство е свързано със свалянето на руския военен самолет Ил-20 от сирийските въоръжени сили на 17 септември. Руската армия обвини Израел за случая, като каза, че израелски изтребител, извършващ мисия за бомбардиране, се е прикрил зад руски разузнавателен самолет, за да се предпази от сирийската противовъздушна отбрана. Руското МО обвини израелската армия, че създава опасни условия, като не дава достатъчно предварително уведомление за операциите си в района.

Израел твърдо отрече да е отговорен за свалянето на самолета, при което загинаха 15 руски военни. Руският президент Владимир Путин определи случая като "верига от трагични обстоятелства". 

Руското министерство на външните работи заяви днес, че Израел трябва да предостави на Русия повече информация за свалянето на самолета край бреговете на Сирия. Руските медии съобщиха, че в Москва вече е пристигнал началникът на щаба на израелските военновъздушни сили Амикам Норкин, за да запознае Москва със случая и с основните заключения от разследването на произшествието. Командващият е съпровождан от ръководителя на подразделението за международно сътрудничество към ВВС на Израел бригаден генерал Ерез Мейсел и офицери от разузнавателните служби и оперативното командване.

Във вторник Владимир Путин се съгласи в разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху делегация от експерти, начело с главнокомандващия ВВС на Израел, да донесе в Москва своята информация за свалянето на самолета.