Руските сили не са напреднали по фронтовите линии, но са се окопали в силно минирани контролирани от тях райони, което затруднява придвижването на украинските войски на изток и юг, съобщи Ройтерс (Reuters), като се позова на украински официални лица.

От руска страна пък дойде съобщението, че 12 украински атаки са били отблъснати в района на Донецк.

Украинските сили започнаха контранастъпление през юни, за да си върнат окупираните райони и натиснаха на юг към Азовско море, за да прекъснат сухопътния коридор между окупираната Източна Украйна и анексирания от Русия Кримски полуостров.

Киев също така обяви, че е превзел райони близо до Бахмут, превзет от руските сили през май след месеци на ожесточени битки.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Малиар каза, че руските сили "упорито са опитвали да спрат настъплението ни в района на Бахмут. Без успех".

Руските сили, пише тя в приложението за съобщения Телеграм, укрепват резервите и оборудването си в три района на север, където също се съобщава за тежки боеве през последните седмици.

Олексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност на Украйна, каза, че руските сили са имали достатъчно време в месеците на окупация, за да подготвят отбрана и да изградят обширни минни полета.

"Врагът се е подготвил много старателно за тези събития", каза той пред националната телевизия. "Броят на мините на територията, която нашите войски са превзели, е направо безумен. Средно има три, четири, пет мини на квадратен метър." Данилов повтори твърденията на президента Володимир Зеленски, че напредъкът, макар и по-бавен от очакваното, не трябва да се пришпорва, тъй като са застрашени човешки животи.

"Никой не може да ни поставя срокове, освен ние самите... няма фиксиран график", каза той. "Никога не съм използвал термина контраофанзива. Има военни операции и те са сложни, трудни и зависят от много фактори."

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу, в своя прочит на боевете, каза, че украинските сили са направили неуспешни опити да напреднат в няколко сектора, както в южната, така и в северната част на Донецка област.

Освен това, че руските сили са нанесли удари по градове около Бахмут, включително Курдюмовка в южните покрайнини на града и Часив Яр, първият голям град на запад.

В същото време Русия се съсредоточи върху въздушни атаки по зърнената инфраструктура в украинското дунавско пристанище Измаил. Министерството на отбраната също съобщи, е унищожен украински военноморски дрон, който се е опитал да атакува руски военен кораб, ескортирал цивилен кораб в Черно море.