Руските системи за противовъздушна отбрана (ПВО), разположени в Абхазия и Южна Осетия, ще свалят всички летателни апарати, нахлули във въздушното пространство на тези две републики, заяви пред журналисти командващият руските ВВС генерал-полковник Александър Зелин, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той уточни, че зенитните системи С-300 са разположени само на територията на Абхазия, а на територията на Южна Осетия за същата цел ще се използват средствата за ПВО на сухопътните сили, предаде БТА.

"Задачата на тези средства за противовъздушна отбрана е не само да отбраняват територията на Абхазия и Южна Осетия, а и да предотвратят нарушаване на въздушното им пространство. Тяхна цел е да унищожат всички летателни апарати, навлезли във въздушното пространство над защитаваната територия, независимо с каква цел", подчерта генералът.

"Задачата за защита на руските бази в Абхазия и Южна Осетия ще решаваме комплексно. Едновременно ще се осигурява защитата на територията на Абхазия и Южна Осетия както със средствата на ПВО, така и с бойно дежурство на фронтовата и армейската авиация", добави той.

Грузия изрази безпокойството си от разполагането на руския комплекс С-300 в Абхазия, съобщи АФП. „Това не трябва да безпокои само Грузия, но и други регионални играчи като НАТО”, заяви грузинският вицепремиер и министър на реинтеграцията Темур Якобашвили.
„Това променя баланса на силите в региона”, каза той.
Абхазия, която е призната за независима държава от Русия, се намира на по-малко на 200 км от Турция, която е член на НАТО.

Ракетите с-300 могат да се използват успешно срещу самолети, крилати ракети и бойни глави на балистични ракети на разстояние до 150 километра и височина 27 километра.

В началото на месеца иранската информационна агенция Фар съобщи, че Иран е успял да се снабди с 4 зенитни ракетни комплекса С-300 въпреки отказа на Русия да изпълни задълженията си за доставка на този тип оръжие.

През юни излезе информация пък, че като част от партньорството между САЩ и Русия в противоракетната отбрана Москва може да предложи на България и Румъния свои батареи със зенитните системи С-300. (Българската армия разполага с няколко от тях, но от по-старата модификация - бел. ред.) Това предложи генерал Владимир Дворкин, бивш шеф на Централния изследователски институт №4 към руското министерство на отбраната, занимаващ се основно с разработка на стратегически оръжия. Това обаче бе отречено.